GRAHAM HILL

15. veljače 1929. rođen Graham Hill, pobjednik u svim kategorijama

Norman Graham Hill (1929. – 1975.) možda i najnetipičniji veliki vozač u povijesti utrka, šampion je postao premda je vozački ispit položio tek s 24 godine, a prvu utrku odvezao godinu potom…

Graham Hill rođen 15. veljače 1929. u Londonu, zapravo je slučajno vidio povoljnu ponudu za vožnju po trkaćoj stazi, oprobao se u tome i zarazio virusom utrka. Odmah se zaposlio u tvrtki Lotus i paralelno s transformacijom te manufakture u proizvođača vrhunskih trkaćih automobila uspio se prekvalificirati iz mehaničara u vozača.

Samo četiri godine nakon polaganja vozačkog ispita debitirao je u Formuli 1, a po prelasku u momčad BRM 1962. osvojio i naslov svjetskog prvaka. Trijumfirao je i na utrci Indy 500 1966. za upravljačem Lole s Fordovim motorom.

Nakon smrti Jima Clarka preuzeo položaj prvog vozača Lotusa te je 1964. osvojio drugu titulu svjetskog prvaka Formule 1. Duhoviti gospodin s tankim brkovima, malo nalik Davidu Nivenu, Hill je bio iznimno popularan u Velikoj Britaniji, rado viđen gost svugdje.

U kombinaciji s gotovo dječačkom željom za nastavkom utrkivanja ostao je na stazi predugo, mada u zadnjim sezonama više nije bio kompetitivan. Na kraju je čak osnovao i vlastitu momčad Embassy-Hill, i tek se 1975. povukao sa staze.

Prije toga je s Matrom 1972. pobijedio i na utrci 24 sata Le Mansa, postavši tako jedini vozač u povijesti koji je osvojio imaginarnu trostruku krunu.

Neki to definiraju kao titulu svjetskog prvaka u Formuli 1, uz pobjede na Indyju i Le Mansu, a drugi zamjenjuju prvenstvo pobjedom na VN Monaka, što je Hillu uspjelo čak pet puta.

Nakon završetka karijere Hill se posvetio pomoći mladom talentu Tonyju Briseu, no obojica su poginuli 29. studenog 1975. u avionskoj nesreći na sjeveru Londona, pri povratku s testiranja. Graham i Damon Hill zasad su i jedini slučaj da i otac i sin dođu do naslova svjetskog prvaka u Formuli 1.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin