NA DANAŠNJI DAN

16. svibnja 1903. započeo prvi prelazak motociklom preko SAD-a

U vremenu otkrivanja novih granica i postizanja novih rekorda, George Adams Wyman upisao se u povijest kao prvi čovjek koji je motociklom (preciznije, bilo kakvim motornim vozilom) uspio prijeći s jedne na drugu stranu SAD-a

Foto: The Bicycling World

Prisjetimo li se bolje, bilo je to vrijeme kad veliki dijelovi zapada SAD-a još nisu bili pod punom kontrolom vlasti, a događanja koja su nam poznata iz Western filmova tek su polako ustupala mjesto nekom modernijem i sigurnijem načinu života.

Samo je 13 godina prošlo od završetka velikih ratova s Indijancima, a manji sukobi i dalje bi znali buknuti. Revolver Smith & Wesson kalibra 38 bio je među samo nekoliko potrepština koje je Wyman ponio sa sobom na put…

Stoga pothvat kojeg je napravio Wyman nije bilo nimalo lak, da i ne spominjemo probleme poput nedostatka dobrih cesta ili nemogućnosti nabavke pogonskog goriva. Ipak, 16. svibnja 1903. ovaj se avanturist otisnuo na put iz San Francisca na motoriziranom biciklu nazvanom California.

Koliko je zahtjevan put bio svjedoči i podatak da je na cilj u New Yorku stigao tek 6. srpnja 1903., nakon više od pedeset dana vožnje!  To nije bio prvi podvig kojeg je napravio Wyman, ranije je bio jedan od prvih ljudi koji su uspjeli na biciklu napraviti krug oko Australije.

Tijekom ovog epskog puta preko SAD-a većinom je vozio po željezničkim tračnicama, koje su bile sigurnije i nudile tvrđu podlogu od blatnjavih cesta.

No možda je najnevjerojatnije što je tjedan dana nakon njega iz San Francisca na isti takav put, a da vjerojatno nisu ni znali jedan za drugoga, krenuo, te 20 dana iza njega u New York stigao Horatio Nelson Jackson, prvi čovjek koji će prijeći SAD u automobilu!

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo