NA DANAŠNJI DAN

17. lipnja 1946. obavljen prvi telefonski razgovor iz automobila u vožnji

Desetljećima smo učili kako je telefon 1875. izumio Škot Alexander Graham Bell (1847. – 1922.)

No u lipnju 2002. United States of Representatives potvrđuje da je pravi izumitelj Talijan Antonio Meucci, koji je još 1834. napravio prvi funkcionalni telefon. Zanimljivo, ta je činjenica široj javnosti prvi put iznesena 1990., u kultnom filmu Kum III.

Bell je telefon napravio po Meuccevim zabilješkama, izum začinio ‘lovačkom pričom’ o slučajnosti otkrića prijenosa govora elektromagnetskom indukcijom i sve fino u SAD-u patentirao 1876.

Bilo kako bilo, telefon je promijenio svijet, mogućnost prijenosa govora žičanom vezom smatra se jednim od najrevolucionarnijih otkrića u povijesti čovječanstva.

Važan iskorak u primjeni telefona zbio se 17. lipnja 1946, kad je vozač u St. Louisu (Missouri) tijekom vožnje podigao slušalicu klasičnog telefona ugrađenog u automobil, te obavio prvi telefonski razgovor iz automobila u pokretu.

Bio je to, ujedno i prvi mobilni telefon, kojeg su osmislili A. Dickieson i D. Mitchell, stručnjaci tvrtke Bell Labs i H.I. Romnes budući čelnik tvrtke AT&T. Već 1948. bežični telefonski servis bio je dostupan u gotovo 100 američkih gradovima i na autocestama.

Usluga je bila skupa, 15 dolara mjesečno plus 30 do 40 centi za obavljeni razgovor pa su prosječni troškovi bili veći od prosječne američke plaće. Stoga je to bio ultimativni statusni simbol, te su mobilnu komunikaciju skromnih mogućnosti, po današnjem standardu, koristili samo imućni biznismeni te celebrityju s obje strane zakona.

S tek 5000 korisnika i 30.000 tjednih poziva najčešće se koristio u flotnom transportu i V.I.P. prijevozu. Ograničenim mogućnostima sustava potvrđuje da je 2000 korisnika u New Yorku na raspolaganju imalo samo 12 bežičnih kanala, pa se na uspostavu razgovora čekalo i više od 30 minuta.

Komunikacija automobil-repetitor bila je bežična, ali se za razgovor u automobilu koristila slušalica sa žicom povezanom s telefonskim uređajem u prednjem panelu. Sustav je bio glomazan, mase 40 kilograma.

Napredak je tekao kontinuirano, ali masovnije korištenje mobilnih telefona u automobilu počelo je tek krajem 1980-ih, kad su mobilni telefoni ušli i u opću upotrebu. Zanimljivo, prijenosni, mobilni telefon patentirao je već 1917. finski izumitelj Eric Tigerstedt.

Prvi funkcionalni mobilni telefon, mase 2 kg, popularno zvan ‘cigla’, izradili su i na tržište pustili 1973. John F. Mitchell i Marty Cooper (na slici) iz tvrtke Motorola. Ubrzo postaje ultimativni statusni simbol, posebice vlasnicima kabrioleta…

No, mobitel u automobilu, koliko praktičan i koristan, postao je generator pogibelji u prometu.

 

Autor