17. veljače 2011. preminuo Ron Hickman, glavni konstruktor Lotus Elana

Ronald Price Hickman rođen je u Južnoj Africi 1932., a već je ranih 1950-ih došao u Englesku i ondje napravio karijeru u automobilskoj industriji…

Isprva je radio u Fordu, gdje je sudjelovao u razvoju i konstrukciji kultnog modela Ford Anglia, proslavljenog serijalom knjiga i filmova o Harryju Potteru. Nakon što je upoznao Colina Chapmana prešao je u Lotus, gdje je brzo napredovao i postao glavni čovjek odjela tvrtke posvećenog izradi cestovnim automobilima.

U to je vrijeme Lotus nudio revolucionaran, ali kompliciran i komercijalno neisplativ model Elite, a Hickman će utrti put kojim će se tvrtka iz Norfolka definitivno etablirati i na području cestovnih modela.

Glavni je rezultat Hickmanovog rada Lotus Elan, najznačajniji i po mnogima najbolji model u povijesti tvrtke, čak i danas nerijetko proglašavan za najbolji vozački automobil ikada napravljen. Kao glavni konstruktor radio je i na modelu Europa, da bi 1967. osnovao vlastitu dizajnersku tvrtku.

Već se i ranije u slobodno vrijeme bavio dizajnom namještaja i alata, a kada je Black & Decker prihvatio komercijalizaciju njegove ideje o radnom stolu, nazvane Workmate, pogodio je ‘zlatnu žicu’. Do danas je prodano nekoliko desetaka milijuna tih radnih stolova, a on je dobivao tantijeme od svakog.

Dodatno je povećao imetak uspješnim tužbama protiv proizvođača kopija. Od 1977. je živio u poreznoj oazi otoka Jersey, uživao u kolekciji klasičnih automobila i nerijetko gostovao na skupovima posvećenima klasičnim Lotusima.


Komentari

loading...