PRIJE 54 GODINE

18. srpnja 1969. senator Ted Kennedy pijan Oldsmobileom sletio s drvenog mosta i ostavio tajnicu koja se utopila

Edward Moore ‘Ted’ Kennedy (1932. – 2009.) isplivao je iz automobila te panično i krajnje neodgovorno pobjegao s mjesta nesreće na otočiću Chappaquiddick (Massachusetts), ostavivši pod vodom 28-godišnju Mary Jo Kopechne

Kad opravdano udaramo po domaćem pravosuđu. jer ima jedan (blaži, često oslobađajući) kriterij za prekršaje i kaznena djela političkih i drugih moćnika te celebritija, a drugi (znatno stroži) za ostale građane, treba istaknuti kako to nije hrvatska posebnost.

Drastičan, školski primjer političke korupcije u američkom pravosuđu, usporediv s našom ‘Aferom Horvatinčić’ (u prvom činu), je prometna nesreća koja se dogodila 18. srpnja 1969., na otočiću Chappaquiddick nedaleko od obale Massachusettsa (SAD).

Nakon provoda u osamljenoj kući na otočiću, tada 37-godišnji američki senator Ted Kennedy, teško pijan, u društvu tajnice i ljubavnice 28-godišnje Mary Jo Kopechne, sjeo je u Oldsmobile i sletio s drvenog mosta u vodu. Uspio je isplivati, a nesretnicu ostavio u potonulom automobilu. Ne zovući pomoć i nikoga ne obavijestivši (!) otišao je u lokalni hotel i zaspao.

Lokalni je ribar ujutro primijetio potonuli automobil te zvao policiju. Ronilac je u automobilu pronašao i izvukao tijelo nesretnice, koja nije imala ozljeda, nego se jednostavno utopila. Po tome se zaključilo da je mogla biti spašena da je krajnje neodgovorni vozač, kad je već nije pokušao spasiti, barem zvao pomoć.

Ted Kennedy, koji se nekontroliranom alkoholiziranju i ženskarenju odao nakon što su mu, pred predsjedničku kampanju 1968., ubili i drugog brata, Roberta (prvog, Johna F. Kennedyja, predsjednika SAD-a, ubili su 1963.), nije osuđen ni na kakvu kaznu! Samo mu je na 16 mjeseci oduzeta vozačka dozvola.

No, ta mu je sramotna, skandalozna tragična nesreća uništila političku karijeru i velike izglede da na sljedećim izborima 1972. bude izabran za američkog predsjednika. Tada se nije ni kandidirao, ali u predsjedničku kampanju ipak ulazi 1980.

No pred Nacionalnu konvenciju demokrata u New Yorku, u kolovozu 1980., u kojoj se borio za kandidaturu s kasnije izabranim predsjednikom Jimmyjem Carterom, kad su novinari izvukli ovu aferu, shvatio je da nema nikakvih šansi i povukao se.

Po tom je događaju 2018. snimljen film…

Autor

Preporučeni sadržaj