NA DANAŠNJI DAN

19. lipnja 1960. – crni dan utrka s obje strane Atlantika, u Spa i Langhorne

-

Već su kvalifikacije za VN Belgije, petu utrku svjetskog prvenstva Formule 1 1960. bile dostatne da taj vikend pamtimo po lošem, no nažalost bile su samo najava još gorih stvari koje će uslijediti tijekom utrke…

Prvenstvo je bilo zanimljivo i otvoreno, miješali su se bolidi s motorom ispred i iza vozača, a trojica najvećih favorita, Stirling Moss, Jack Brabham i Bruce McLaren stigli su u Spa svaki s po jednom pobjedom.

Nitko nije ni slutio da će se borba već prije starta utrke svesti samo na dvojicu. Moss je doživio tešku nesreću, koja ga je na nekoliko mjeseci odvojila od svijeta utrka. Još je stravičnije bilo ono što se dogodilo Mikeu Tayloru, kad mu je pri brzini od 260 km/h pukao stup upravljača.

Izletio je iz auta takvom žestinom da je tijelom prepolovio stablo u koje je udario – i čudom ostao živ. Dugo je bio paraliziran, no terapijama je vratio umijeće hodanja i još je živ, kao i Moss. Obojica su nesreće doživjeli u Lotusovim bolidima, a Taylor je kasnije tužio Lotus i dobio odštetu.

Još pod šokom zbog dvije teške nesreće, gledatelji i vozači okupili su se na startu utrke. Jack Brabham odmah je odmaglio, vodio od početka do kraja za drugu od pet uzastopnih pobjeda koje će mu donijeti obranu naslova, no ono što se događalo iza njegovih leđa bilo je užasavajuće.

U 19. krugu Chris Bristow, vozač tima Cooper u borbi s Willyjem Mairesseom preširoko ušao u Malmedy i izletio sa staze u ogradu od bodljikave žice koja mu je doslovce odrubila glavu! Pet krugova kasnije u poznatom zavoju Masta sa staze izlijeće Alan Stacey, bolidom Lotus i gine u udarcu u ogradu.

Kasnije je rekonstruirano što se zapravo dogodilo, nesretni je vozač u punoj brzini naletio na jato ptica i od siline udarca izgubio svijest te izletio. Sve do Imole 1994. u Formuli 1 neće se ponoviti tako tragičan vikend, no ovaj nije još bio gotov.

Nekoliko sati kasnije stigla je tužna vijest i sa zloglasne američke staze Langhorne: ondje je poginuo Jimmy Bryan, jedan od najboljih američkih vozača tog vremena, pobjednik utrke Indy 500 1958., kao i prve od Utrka dva svijeta, u kojima su se američki vozači i bolidi borili protiv europskih.

Autor