15. siječnja 1909. rođen Jean Bugatti, automobilski dizajner i konstruktor

Sinovi znamenitih ljudi rijetko nadmaše očeve, pa tako i u svijetu automobila. Zanimljivo je što su u dva najpoznatija slučaja sinovi velikana, bili predodređeni za još veće stvari, no prerana smrt ih je omela u tome.

Raspredaju se legende o velikom talentu Dina Ferrarija, no malo je konkretnih potvrda o tome koliki je zapravo bio njegov doprinos Ferrariju. Jean Bugatti, pravim imenom Gianoberto Carlo Rembrandt Ettore Bugatti, sin slavnog Ettorea Bugattija, posebna je priča.

U kratkom je životu ostavio toliko dubok trag u povijesti automobila da gotovo i nema sumnje kako bi, da je poživio, nadmašio oca, od kojeg je već u dobi od 27 godina preuzeo vođenje obiteljske tvrtke. Razumijevanje ljepote bilo je osnovna značajka obitelji Bugatti – namještaj djeda Carla i skulpture strica Rembrandta visoko su cijenjeni i danas, te su izvršili nemali utjecaj na Jeana Bugattija.

U vrlo mladoj dobi počeo je raditi na modelima kao što su T41 Royale, T50 ili T55, a možda i najpoznatiji model Bugattija, T57, smatra se njegovom, a ne očevom idejom. Nema pak nikakve dvojbe da je osobno Jean nacrtao najljepše karoserijske oblike, Atlantique, Atalante, Stelvio, Ventoux…

Poginuo je 11. kolovoza 1939., u dobi od samo 30 godina, tijekom testiranja trkaćeg modela za Le Mans, kad je u blizini tvornice udario u stablo u pokušaju izbjegavanja pijanog biciklista. Ni otac niti tvrtka nikada se nisu oporavili od tog udarca.


Komentari

loading...