NA DANAŠNJI DAN

20. srpnja 1968. privatna momčad posljednji put pobijedila u utrci Formule 1

Na VN Velike Britanije, stazi Brand Hatch, prije 53 godine, trijumfirao je superbrzi Švicarac Jo Siffert, vozeći Lotus-Ford za privatni Rob Walker Racing Team, slijedili su Chris Amon i Jacky Ickx, iz tima Ferrari

Danas nam je teško to i zamisliti, no tijekom prvih nekoliko desetljeća Formule 1 bila je uobičajena praksa da proizvođači trkaćih bolida osim za vlastitu momčad proizvode i primjerke koje prodaju privatnim vlasnicima, koji se onda na stazi nadmeću protiv njih.

Ponekad i vrlo uspješno, a među najuspješnijim je privatnicima bio Rob Walker, škotski džentlmen i pripadnik dinastije proizvođača jedne od najpoznatijih vrsta viskija. Za njega je godinama vozio Stirling Moss, ostvarivši sedam prvenstvenih pobjeda u plavim bolidima s bijelom crtom, a jednu je pridodao i Maurice Trintignant.

Činilo se da će na tome i ostati, kada je nakon šest sezona bez velikih rezultata post u Brands Hatchu na VN Velike Britanije prekinuo Jo Siffert, vozeći Lotus-Ford za privatni Rob Walker Racing Team. Superbrzi Švicarac (1936. – 1971.) proslavio se u utrkama prototipova, a u Formuli 1 osvojit će još samo jednu utrku, VN Austrije 1971.

Pobjeda u Brands Hatchu ostat će službeno posljednja za privatnu momčad, premda je i bolid kojim je Jackie Stewart osvojio VN Španjolske 1970. proizveo March, a ne Tyrrell, pa je status konstruktora u tom slučaju podosta upitan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin