NA DANAŠNJI DAN

22. siječnja 1936. automobilska marka Triumph razdvojena od motociklističke

Triumph je danas mnogo poznatiji ljubiteljima motocikala nego automobilskim fanaticima, no ova je marka pisala povijest u obje kategorije, a začetke, poput mnogih imala u svijetu biciklizma

Nijemac Siegfried Bettmann uvozio je bicikle u Englesku još od 1885., godinu dana kasnije počeo ih je prodavati pod markom Triumph, a od 1889. sam ih i proizvoditi. S vremenom se Triumph ubacio i na druga tržišta, pa je 1902. počela proizvodnja motocikala, a 1923. i automobila.

Mora se priznati kako su na dva kotača stekli uglednije ime nego na četiri, iako su tridesetih godina prošlog stoljeća odlučili napustiti tržište masovnih, jeftinijih automobila i posvetiti se isključivo proizvodnji skupljih luksuznih i sportskih modela.

Tvrtka se našla u teškoj financijskoj situaciji i motociklistički je dio na današnji dan 1936. godina prodan Jacku Sangsteru, vlasniku tvrtke Ariel. On će svojih uloženih 50.000 funti više nego dobro oplemeniti, spasiti proizvodnju motocikala i prodati je korporaciji BSA petnaest godina kasnije za čak dva i pol milijuna funti.

Automobilska tvrtka nije spašena prodajom motociklističkog dijela, stečaj je uslijedio već 1939. Tvornica je uništena u ratu i ostatke s imenom kupuje korporacija Standard. Razlog oživljavanja imena bila je svađa gazde Standarda Sir Johna Blacka s vlasnikom Jaguara Williamom Lyonsom, odnosno Blackova ambicija da stvori ozbiljnog tržišnog konkurenta Jaguaru.

Triumph će uistinu procvjetati u narednih tridesetak godina, ne u klasi Jaguara, ali kao svjetski poznati proizvođač sportskih automobila i limuzina sa sportskim srcem. Pogotovo će im slavu donijeti nezaboravna serija otvorenih TR modela, no nakon dolaska pod kapu British Leylanda stvari su krenule nagore.

Stari modeli nisu na vrijeme zamijenjeni novima, i tvrtka Triumph počela je padati u opskurnost, čak je zadnje četiri godine do gašenja proizvodnje 1984. životarila prodajući licenciranu verziju Honde Civic.

Današnji je vlasnik imena Triumph BMW, koji, indikativno, nije pristao prodati taj brend kada se rješavao vlasništva nad grupacijom Rover. Prije nekoliko godina šuškalo se o ponovnom pokretanju proizvodnje, no nema nikakve potvrde tih glasina.