23. siječnja 1915. rođen Berardo Taraschi, neumorni konstruktor ‘Etceterinija’

Berardo Taraschi (1915. – 1997.), rođen na današnji dan prije 105 godina u provincijskom mjestu Teram,  imao je dva sna, nimalo neuobičajena: postati uspješan vozač automobilskih utrka i postati još uspješniji konstruktor trkaćih bolida.

Niti u jednom od toga nije se probio do samog vrha, ali nema sumnje da je bio prilično uspješan. U raznim utrkama motocikala i automobila tijekom četvrt stoljeća trkaće karijere ostvario je respektabilnih 48 pobjeda, a njegovi su trkaći automobili postigli i mnogo više.

Prvih je 14 u svojoj radionici u Teramu sklopio pod nazivom Urania, a pobjeda u klasi na utrci Targa Florio 1948. skrenula je pozornost na mladog konstruktora. Konstrukcijska je baza dolazila, dakako, od Fiata, a neki su primjerci koristili i motore iz BMW-ovih motocikala. Potraga za dobrim motorima dovela ga je na vrata braće Giannini, poznatih tunera Fiatovih motora.

Spoj imena Giannini i Urania doveo je do kreiranja marke Giaur, pod kojom će do sredine pedesetih Taraschi proizvesti 48 automobila, koji će samo u Italiji ostvariti preko 120 pobjeda u klasi u raznim utrkama.

Eksperiment s Crosleyevim motorima u nekim automobilima prodanima u SAD nije se pokazao toliko uspješnim, ondje je Giaur ostao u sjeni lokalnih konkurenata. No Taraschi je imao još jednog aduta u rukavu, kada je uvedena nova trkaća klasa, Formula Junior, pokazao se kao uz Stanguellini najuspješniji proizvođač bolida, napokon nazvanih po vlastitom prezimenu.

Do 1961. sklopio ih je čak 63, a nakon toga se povukao iz svijeta utrka i proizvodnje automobila. Preminuo je 1997. Upamćen je kao jedan od najznačajnijih tvoraca tzv. ‘Etceterinija’, maloserijskih talijanskih trkaćih i sportskih automobila.


Komentari

loading...