KOMBI IKONA

25 godina: Mercedes-Benz Sprinter (1995. – 2020.), kombi kao mjerilo uspješnosti u poslovanju

Mercedes-Benz Sprinter 1 (1995-2006), Exterieur Mercedes-Benz Sprinter 1 (1995-2006), exterior

Prije 25 godina na tržište je lansiran kombi koji će nedugo zatim, postati i mjerilo u ovom gospodarskom segmentu vozila. Danas, četvrt stoljeća kasnije, trenutna generacija i dalje predstavlja dobitnu formulu za uspješno poslovanje.

DriveTeam.hr veliku pažnju posevetio je modelu iz Mercedes-Benz Vans sektora. Uz potvrđene vrijednosti poput kvalitete, pouzdanosti, ekonomičnosti i udobnosti, aktualni Sprinter se također zalaže za umrežavanje i povezivanje, ali i kao eSprinter, za urbani prijevoz bez emisija.

Mercedes-Benz Vans koristi ovu posebnu prigodu, kako bi još jednom naglasio poziciju Sprintera kao lidera na tržištu tijekom desetljeća.

1995: dolazak Sprintera, kombi vozila koji će obilježiti desetljeće

Mercedes-Benz Sprinter definirao je cijeli segment. Marka iz Stuttgarta predstavila je ultramoderni kombi koji je bio idealan za logističke izazove. S disk kočnicama na prednjim i stražnjim kotačima, ABS sustav, zatim se pojavila i automatska blokada diferencijala (ABD), aerodinamičnijom formom, niskom potrošnjom i mnogim drugim inovacijama. Sprinter je postavio standarde u pogledu sigurnosti, učinkovitosti i udobnosti, dostojan njegovog prethodnika, legendarnog T1.

Mercedes-Benz T1 (foto: Daimler)

Od početka se novi kombi pozicionirao kao istinski multi-talent: dostupan u svim mogućim varijantama – kiper, dupla kabina, kao teretni kombi ili kao minibus s niskim ili visokim krovom.

Sprinter je omiljen među domaćim poduzetnicima, to potvrđuje i tvrtka Kristy d.o.o, koja brine za veleprodaju i distribuciju pića (foto: privatni album)

Međuosovinski razmak kretao se u rasponu od 3000 do 4025 milimetara. Dopuštena bruto masa bila je u početku 2590, 2800 ili 3500 kilograma. Optimalni preduvjeti za brojna područja primjene – na primjer, na gradilištu, u trgovini, u prijevozu putnika, ali i u vatrogasnim službama. U proteklih 25 godina kombi je također urezao finu figuru kao kamper.

Mercedes-Benz Sprinter 1 (1995-2006)

Sprinter se ne proizvodi samo u pogonima Mercedes-Benz Düsseldorf i Ludwigsfelde, već i u Buenos Airesu, kao što je to bio slučaj kod prve generacije. Američka tvornica u Charlestonu također je proširena i postala je mjesto stvaranja brojnih Sprintera.

Nastavak članka i priče o uspjehu Sprintera pročitajte ovdje.

foto: Domagoj Kovačić

Izvor: DriveTeam.hr

Autor