NA DANAŠNJI DAN

25. kolovoza 2009., nakon 103 godine, oboren brzinski rekord za parne automobile

-

Fred Marriott je 1906., na floridskoj plaži Ormond, u parnom bolidu Stanley, jurio 204 km/h. U sljedećih stotinjak godina bilo je nekoliko pokušaja obaranja, a uspio je tek 2009. bolid Inspiration, na British Steam Car Challenge, vozeći 225 km/h…

Premda još od početka 20. stoljeća  nisu među osobito aktivnim pravcima razvoja automobilske industrije, parni automobili nisu zaboravljeni. Razvoj je prepušten individualcima i manjim tvrtkama, no san nije ugasnut. Jedan od zanimljivih aspekata priče svakako je i brzinski rekord za automobile pogonjene parom.

Fred Marriott je na floridskoj plaži Ormond 1906. u specijalno dizajniranom Stanleyu vozio 204 km/h. U sljedećih stotinjak godina bilo je nekoliko pokušaja obaranja, no u tome je uspio tek projekt British Steam Car Challenge bolidom Inspiration 2009.

U zrakoplovnoj bazi Edwards u kalifornijskoj pustinji Mojave je Charles Burnet III vozio Inspiration prosječno 225.055 km/h, srušivši tako 103 godine star rekord. Zanimljivo, već je sljedećeg dana Inspiration ponovo izašao na stazu, ali s drugim vozačem.

Unuk Malcolma Campbella Don Wales tijekom dva mjerena prolaza na dionici od kilometra vozio je prosječno 238,7 km/h, što je danas službeno važeći rekord. Jedna ga je američka momčad neuspješno pokušala srušiti rekord 2014., nažalost uz razbijen bolid i ozljedu vozača.

Autor