GABRIEL VOISIN

25. prosinca 1973. preminuo Gabriel Voisin, sjajni francuski konstruktor aviona i automobila

Gabriel Voisin (1980. – 1973.), jedna od najvažnijih osoba tehnološkog razvoja ranog 20. stoljeća stoljeća, ponajprije je ostavio neizbrisiv trag u povijesti avijacije…

Upravo je njegovim zrakoplovom Henry Farman 1908. izveo prvi uspješni europski zrakoplovni let, uključujući samostalno polijetanje i slijetanje. U I. svjetskom ratu zrakoplovi Voisin činili glavninu francuskih zračnih snaga, proizveo ih je čak oko tri tisuće.

On sam je odmah po završetku rata, zgrožen vojnim, ubilačkim potencijalom svojih kreacija, promptno odlučio napustiti područje zrakoplovstva i preusmjeriti se na područje automobila.

Kao podsjetnik na stare dane tvrtka je zadržala ime Avions Voisin, te je u sljedećih dvadesetak godina proizvela neke od tehnički i dizajnerski najnaprednijih luksuznih automobila na svijetu. Na trkaćem je modelu Laboratoire iz 1925. Voisin predstavio jedan od najranijih primjera monokok konstrukcije, a cestovni su modeli danas izloženi u najvrednijim svjetskim kolekcijama i muzejima.

Nakon II. svjetskog rata radio je na modelu Biscooter, mikroautomobilu koji je trebao postati najjeftiniji vid prijevoza manje imućnima, no tvornica mu je nacionalizirana i model je serijsku proizvodnju doživio samo licencno, u Španjolskoj. Voisin je jedan od istinskih velikana automobilizma i čovjek kojeg je teško nazivati drukčije nego umjetnikom.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin