27. siječnja 1930. rođen Sobieslaw Zasada, poljski majstor relija

Dok se sjećamo nedavnih uspjeha Roberta Kubice u najjačoj svjetskoj relijaškoj konkurenciji, dobro se prisjetiti njegovog sjajnog prethodnika i nedvojbeno najuspješnijeg istočnoeuropskog reli vozača uopće, Sobieslawa Zasade.

Ovaj je poljski majstor osvojio čak tri titule europskog prvaka u reliju, uz jednak broj sezona u kojima je završio kao drugoplasirani. Kako u to vrijeme nije bilo svjetskog prvenstva, uopće, nije teško zaključiti kako je Zasada bio zapravo najuspješniji svjetski reli vozač na prelasku 1960-ih u 1970-e

Prvu je titulu osvojio 1966. Steyr-Puchom, godinu potom ponovio je uspjeh za upravljačem Porschea, čije je automobile najčešće vozio, dok je treću titulu osvojio 1971. vozeći BMW. U karijeri je osvojio čak 148 relija, najviše dakako u rodnoj Poljskoj, čiji je prvak bio čak jedanaest puta.

Sjajan je bio i na dugačkim transkontinentalnim relijima, a zadnja tvrtka za koju je službeno nastupao je bio Mercedes-Benz. Kasnije je u tranzicijskoj Poljskoj postao uspješan poslovni čovjek, a njegova je tvrtka 1996. postala prva u Istočnoj Europi koja je proizvodila neko od Mercedesovih vozila, kombi Vito.

Danas kontrolira nekoliko tvornica teretnih vozila i automobilskih dijelova.

Komentari