RATAN TATA

28. prosinca 1937. rođen Ratan Tata, indijski automobilski magnat

Ratan Tata, usvojeni sin dalekog rođaka Jamshedjija Tate, osnivača velike indijske korporacije,  urođenom se sposobnošću probio kroz hijerarhiju i 1991. postao prvi čovjek tvrtke…

Za našu današnju priču bitan je samo jedan mali djelić korporacije, Tata Motors. Ova je tvornica automobila omiljena igračka Ratana Tate i u zadnjih je dvadesetak godina napravila izuzetne pomake.

Na čitavom je indijskom potkontinentu Tata jedna od najuspješnijih marki osobnih automobila, izvoz na druga tržišta sve je zamjetniji, a u segmentu gospodarskih vozila Tata je već neko vrijeme jedan od najvećih svjetskih proizvođača autobusa i kamiona.

Premda je uvoz automobila Tata počeo u Europi još prije petnaestak godina, tek su dva događaja u zadnjih nekoliko godina privukla svjetsku pozornost na Tatu.

Kupovina kultnih britanskih tvrtki Jaguar i Land Rover od detroitskog koncerna Ford 2008.u svijetu je dočekana s popriličnom skepsom, no razvoj ova dva brenda pod indijskom kapom donio je Ratanu Tati titulu čovjeka godine 2012. po odabiru britanskog časopisa Top Gear.

Još je veću pomutnju iste 2008. godine podiglo predstavljanje modela Tata Nano, najjeftinijeg produkcijskog automobila na svijetu. Činilo se da bi ovaj automobil mogao postati svjetski hit, no uslijedili su problemi, uključujući i zapaljenja nekih primjeraka, tako da je Nano podbacio čak i na domaćem tržištu, a za ozbiljan izvoz se još nisu odlučili.

No malo će koga čuditi ako za desetak godina Tatini automobili budu i na našim prostorima jednako čest prizor poput japanskih ili korejskih danas.

Autor

Preporučeni sadržaj