31. ožujka 1956. umro Ralph DePalma, pobjednik dvije tisuće utrka

Nema dvojbe da je Ralph DePalma (1882. – 1956.) bio jedan od najvećih vozača rane epohe autoutrka, premda je teško povjerovati u brojke objavljene nakon njegove smrti, po kojima je sudjelovao u 2889 utrka, a pobijedio u njih 2557…

Njegova je kompetitivna karijera trajala gotovo 30 godina, a po vlastitoj je tvrdnji od nagrada zaradio više od milijun i pol dolara, u razdoblju kada to uistinu nisu bili mali novci. Objašnjenje gore navedenih brojki zapravo je razmjerno jednostavno, utrke u SAD-u obično su bile razmjerno kratke i održavalo ih se po nekoliko u jednom danu.

A DePalma je bio i sjajan vozač i dovoljno imućan da si uvijek osigura najbolji automobil i sve potrebne dijelove, što mnogi konkurenti nisu mogli. Rođen 1882. na jugu Italije, njegova je obitelj 11 godina kasnije obitelj se preselila u SAD, gdje se zarana oduševio utrkama bicikala, a kasnije prešao na motocikle, pa na automobile.

Već je potkraj prvog desetljeća 20. stoljeća počeo pobjeđivati i osvajati prvenstva. Legendarni su bili njegovi dvoboji s Barneyjem Oldfieldom. Zanimljivo je da je utrku koja je tada tek počinjala, a postat će najveća u SAD, Indy 500, osvojiti samo jednom, 1915., za upravljačem bolida Mercedes.

Okušao se i u Europi, gdje je s Ballotom završio drugi na VN Francuske 1921., iza Duesenberga Jimmyja Murphyja, a gosti iz Amerike su (premda je DePalma uvijek nastupao pod talijanskom zastavom) posramili europsku konkurenciju.

Na utrkama u SAD i Kanadi je nastupao i neumorno ih osvajao sve o povlačenja 1936.

Komentari