NA DANAŠNJI DAN

Playboy Motor Car Corporation 20. svibnja 1948. izišao na burzu

Proizvođač obećavajućeg hit-modela Playboy, simpatičnog kabrioleta s 40 KS, koji je za američke pojmove bio vrlo štedljiv (6,7 l), a stajao je 985 dolara, ponudio je dvadeset milijuna dionica po cijeni od 1 USD po dionici.

Playboy, kabriolet čelične konstrukcije, kojeg je proizvela tvrtka Playboy Motor Car Corporation iz Buffala, predstavljen 13. ožujka 1948. u hotelu Waldorf-Astoria u New Yorku. A projekt je javnosti predstavljen 3. travnja 1947., kad su Louis Horowitz i Charles D. Thomas, predsjednik i potpredsjednik tvrtke Playboy Motor Car Corporation iz Buffaloa (New York),  objavili planove za proizvodnju subkompaktnog automobila, Playboy.

Bio je zanimljive koncepcije sa sklopivim čeličnim gornji dijelom, s gumenim brtvama, učvršćen šarkama. Sličnu koncepciju, u sklopivoj verziji, koristili su Peugeot 402 Eclipse (1934.) i Ford Skyliner (1957.) Nekoliko proizvođača danas nude kabriolete s tvrdim sklopivim krovom.

Playboy je za američke pojmove bio malen automobil – dugačak 3962 mm, širok 1473 mm, međuosnog razmaka 2286 mm i mase 862 kg. Osim skidajuće nadgradnje te karoserije i šasije iz jednog dijela (samonosiva izvedba) Playboy bio je prilično konvencionalan automobil. Pokretao se 4-cilindarskim motorom Continental s visećim ventilima, snage 40 KS, koji je preko 3-stupanjskog od 40 konjskih snaga. Ovjes je bio konvencionalni, s motorom uzdužno sprijeda i pogonom straga preko krutog mosta s lisnatim oprugama.

Performanse su bile razmjerno skromne, ali dovoljne za potrebe prosječne američke obitelji. Do 50 km/h je ubrzavao za 6 s, do 80 za 17 s, a mogao je potegnuti 121 km/h, a za američke je pojmove bio vrlo štedljiv. Prelazio je 35 milja s galonom goriva (mpg), odnosno trošio je 6,7 l/100 km. Playboy je bio “sastavljen” automobil u kojem su glavne komponente poput motora, mjenjača i drugih dijelova dolazile iz vanjskih izvora.

Tvrtka je to pretvorila u svoju prednost reklamirajući da se “koriste svi standardni automobilski dijelovi, čime se olakšava servisiranje”. Playboy  nesuđeni američki hit, predstavljen je 13. ožujka 1948., a prodavao se za 985 dolara. Tvrtka Playboy Motor Car Corporation proizvela je manje od 100 automobila prije nego je bankrotirala 1951. godine.

 

 

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo