NA DANAŠNJI DAN

4. siječnja 1960. u prometnoj nesreći poginuo nobelovac Albert Camus

-

Smrti poznatih ljudi u prometnim nesrećama morbidan su, ali i neizostavan dio mitologije našeg vremena. Tako je skončao Albert Camus (1913. – 1960.)…

Tradicijski ih nekako ponajviše vežemo za popularnu kulturu, pa pamtimo pjevače, glumce, princeze i druge tzv. celebrityje stradale na taj način. No smrti u prometnim nesrećama bilo je i u svijetu visoke kulture, a niti jedna nije poznatija i više komentirana od one kad je poginuo francuski pisac Alberta Camusa, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957.

Četvrtog siječnja 1960. automobil Facel Vega kojim je upravljao Camusov izdavač Michel Gallimard pri velikoj je brzini izletio s ceste u blizini mjesta Sens i udario u stablo. I vozač i suputnik poginuli su na licu mjesta. Svijet je ostao bez autora ‘Stranca’ i ‘Mita o Sizifu’ u dobi od samo 46 godina, kada je još mnogo velikih djela trebalo biti tek pred njim.

Camus je bio kontroverzan umjetnik, pa nije čudno ni da je njegova smrt izazvala mnogo polemika i teorija zavjere, a još i danas uzbuđuje duhove. Talijanski dnevnik Corriere della Sera objavio je teoriju po kojoj je Camus ubijen od strane sovjetskih agenata…

Mnogi su pogrešno povezivali nesreću i s jednom od glavnih tema Camusove književnosti, promišljanjima o samoubojstvu. Istina je vrlo jednostavna: Facel Vega bila je vrlo snažan i brz automobil s Chryslerovim V8 motorom, prebrz za skliske i zavojite cestice ruralne Francuske.

Usto, ti su automobili bili poznati po nemirnom ponašanju pri većim brzinama, a konstrukcija im je bila razmjerno krhka, tako da je u više slučajeva zabilježeno gotovo pa raspadanje Facel Vega automobila pri jačim udarcima o nešto. Kombinacija tih faktora bila je više nego dovoljna i ne treba tražiti nikakve zakulisne razloge Camusove tragične smrti u naponu stvaralačke snage.

A ovo je video o automobilu Facel Vega.

Autor