NA DANAŠNJI DAN

4. veljače 1979. navodno bačena najpoznatija kutija cigareta u povijesti Formule 1

Foto: Flickr

Nakon dominacije Lotusa u sezoni 1978. većina je promatrača očekivala nastavak i sljedeće godine, no početak sezone u Južnoj Americi donio je drugu, posve neočekivanu sliku…

U Argentini su se u prvom redu kočoperila dva plava bolida Ligier, kojima su upravljali Jacques Laffite i Patrick Depailler, a samo je tehnički problem na bolidu potonjeg spriječio dvostruku pobjedu dotad tek umjereno uspješne francuske momčadi.

Osokoljen pobjedom, Laffite je predvodio identičan prvi startni red i na VN Brazila na stazi Interlagos dva tjedna potom. Laffite je vodio od starta do cilja, a Depailler je završio na drugom mjestu.

Početak iz snova za Ligier, no francuska momčad, prometnuta u prve favorite sezone, do kraja će godine osvojiti samo još jednu utrku te završiti tek trećeplasirana u konstruktorskom poretku, dok će Laffite na kraju sezone biti razočaravajući četvrti.

Jedna od najromantičnijih legendi u povijesti Formule 1 govori kako je glavni konstruktor Ligiera Gérard Ducarouge u Južnoj Americi zapisao slučajno otkrivene aerodinamičke postavke na kutiju cigareta (vjerojatno Gitanes, glavnog sponzora momčadi) i u slavlju nakon dvostruke pobjede greškom bacio tu kutiju.

Momčad je potom čitave sezone pokušavala pronaći izgubljene postavke, ne uspjevši u tome. Prava je istina, dakako, ipak manje romantična: bila je to sezona velikih pomaka, stalnih eksperimenata s efektom prianjanja i od staze do staze, od utrke do utrke, mijenjali su se najbrži bolidi.

Ferrari je bio najkonzistentniji, odnijevši dvostruku titulu, dok je završnicom sezone dominirala ranije slabo zamijećena momčad Williams. Ligier je imao peh da im se u zmajarenju teže ozlijedio Depailler, da se Ickx koji ga je zamijenio nije srodio s bolidom, kao i da momčad ipak nije imala resurse potrebne za kontinuiranu dominaciju.

A priča o bačenoj kutiji cigareta ipak je bila i ostala samo lijepa izmišljotina.

Autor