5. siječnja 1779. rođen Zebulon Montgomery Pike, američki istraživač po kome je imenovan Pikes Peak

Pikes Peak, nazvan u počast ovom sjajnom istraživaču i hrabrom vojniku, ali lošem prognostičaru, danas je jedan od istinskih hramova automobilizma, poprište najspektakularnije brdske utrke na svijetu…

Zebulon Montgomery Pike (1779. – 1813.) mladi časnik američke vojske, rođen na današnji dan prije 241 godinu 1806. je dobio zadatak da povede ekspediciju koja će istražiti i kartografirati nepoznate krajeve zapadnog dijela velikih ravnica i Stjenjaka, ponajprije na današnjem teritoriju američke savezne države Colorado.

Tim su krajevima nominalno vladali Španjolci, pa su Pike i njegovi uhapšeni, prebačeni u Meksiko i tek nakon određenog vremena oslobođeni vraćeni u SAD. Pike, koji će poginuti 1813. tijekom bitke s Englezima kod Yorka (današnji Toronto), napisao je vrlo popularan izvještaj o ekspediciji.

Ako se pitate kakve to sve skupa veze ima s automobilima, odgovor je vrlo jednostavan: kao prvi bijeli istraživač ikada, Pike je ugledao snijegom pokriven 4302 metra visok vrh bezimene planine. Nakon neuspjelog pokušaja uspona zapisao je kako je ta planina toliko negostoljubiva i opasna da se ljudska noga nikada neće uspjeti popeti na nju.

Pikes Peak, nazvan u počast ovom sjajnom istraživaču i hrabrom vojniku, ali lošem prognostičaru, danas je jedan od istinskih hramova automobilizma, poprište najspektakularnije brdske utrke na svijetu.

Nažalost, magične scene podizanja prašine, najbolje nam poznate iz filma ‘Climb Dance’ s Arijem Vatanenom i Peugeotom u glavnoj ulozi više se neće moći vidjeti, jer je staza nedavno u potpunosti asfaltirana.

To je donijelo i obaranje dugo sanjane barijere od deset minuta za uspon, a trenutačni rekord drži Rhys Millen s Hyundaijem Genesis Coupe, koji je lani vozio 9:46:164. Najbolja vijest za ljubitelje automobilizma je da se ostalih dana u godini, kada nema natjecanja, cesta prema vrhu pretvara u spektakularnu javnu prometnicu kojom se i sami možete uspeti do vrha.


Komentari

loading...