NA DANAŠNJI DAN

5. studenog 1895. George B. Selden patentirao automobil. Malo muljažom…

Kad su američke tvrtke počele proizvoditi automobile, a Selden ubirati 0,75 posto od svakog prodanog primjerka, Henry Ford se, s četvoricom proizvođača, pobunio te 1903. pokrenuo sudski spor…

Iz današnje perspektive zvuči prilično bizarno: američki su proizvođači automobila početkom 20. stoljeća morali plaćati autorska prava čovjeku kojeg automobilske enciklopedije spominju tek u fusnotama, no američko ga je pravosuđe držalo za izumitelja automobila, Georgeu B. Seldenu! Nije sporno da je George Baldwin Selden (1846. – 1922.), odvjetnik iz New Yorka, još 1878. konstruirao motor s unutarnjim izgaranjem, zapravo inačicu dvije godine ranije prikazanog Braytonovog motora, no ono što je uslijedilo prilično je bizarno.

Selden je 1879. podnio zahtjev za patent, koji je uključivao i njegov motor i primjenu u vozilima na četiri kotača, samo da bi sitnim izmjenama i dodacima odugovlačio prihvaćanje patenta sve do 1895., kad je napokon usvojen, u trenutku kada je europska automobilska industrija već počela doživljavati zamah. Po profesiji bio je odvjetnik, specijaliziran za patentno pravo! Kad su američke tvrtke počele proizvoditi automobile, a Selden ubirati 0,75 posto od svakog prodanog primjerka, Henry Ford se, s četvoricom proizvođača, pobunio te 1903. pokrenuo sudsku parnicu,

George B. Selden je parnicu dobio, no Fordova je žalba, bazirana na činjenici da nitko od proizvođača automobila nije koristio izvedenice Braytonovog motora, nego konstrukcije po uzoru na Ottov motor, na kraju ipak usvojena te od 1911. američki proizvođači više nisu bili dužni ništa isplaćivati Seldenu. Taj je financijski gubitak vjerojatno izravno utjecao na odluku da Seldenova tvrtka odustane od proizvodnje automobila, premda će s kamionima nastaviti sve do 1930., osam godina nakon osnivačeve smrti.

Teško je odrediti treba li Seldena slaviti kao jednog od pionira automobilizma ili prezirati kao lovca u mutnom, možda bi bilo najpravednije reći da je bio i jedno i drugo.