NA DANAŠNJI DAN

6. siječnja 1899. rođen Heinrich Nordhoff, dugogodišnji čelnik Volkswagena

Heinz Heinrich Nordhoff (1899. – 1968.), rođen prije 122 godine u Hildesheimu (Donja Saska), jedan je od najznačajnijih ljudi u povijesti njemačke autoindustrije…

Foto: Volkswagen, Marthz carlos

Ostao je upisan u povijest kao ključna figura u ostvarenju svjetskog uspjeha tvrtke Volkswagen. No manje je poznato da je po završetku tehničke škole u Berlinu neko vrijeme radio na zrakoplovnim motorima BMW-a, da bi od 1929. počeo njegov uspon kroz hijerarhiju tvrtke Opel, koja će desetljećima biti glavni domicilni konkurent Volkswagena.

Ondje je već 1936. postao komercijalno-tehnički direktor i smatra ga se glavnim pokretačem projekta razvoja malog i dostupnog gradskog automobila Kadett. Nakon rata će Rusi u sklopu naknade ratne štete razmontirati i u SSSR prevesti čitavo postrojenje za proizvodnju Kadetta, koji će ondje postati prvi Moskvič.

Nakon rata britanske su vojne vlasti pod zapovjedništvom bojnika Ivana Hirsta pokrenule proizvodnju legendarnog modela Volkswagen Buba, no ubrzo je odlučeno da se upravljanje nad tvornicom povjeri lokalnim snagama. Nordhoff je odabran za to i preuzeo je upravljanje 2. siječnja 1948. Ostat će na čelu tvrtke Volkswagen do preuranjene smrti 1968., pretvarajući tvrtku u jednog od najvećih svjetskih proizvođača automobila.

Nordhoff je bio nevjerojatno fokusiran na kontrolu kvalitete, što je nedvojbeno doprinijelo reputaciji neuništivosti modela Volkswagen Buba. Beskompromisno inzistiranje na politici samo jednog, stalno usavršavanog modela, uz nekoliko izvedenica na istoj mehaničkoj osnovi, smanjilo je razvojne troškove te bilo značajan faktor prepoznatljivosti i uspjeha.

No, krajem 1960-ih to se počelo pokazivati kao problem i Volkswagen će se, nakon Nordhoffove smrti, naći u velikim problemima, sa zastarjelom gamom. Srećom, njegova dalekovidna odluka o kupnji koncerna Auto Union, još više tvrtke NSU, donijeli su koncernu nove tehnologije i mogućnost bezbolnog prelaska na proizvodnju suvremenih automobila Volkswagen Golf, Volkswagen Passat

Heinrich Nordhoff, dugogodišnji čelnik tvrtke Volkswagen, umro 12. travnja 1968.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin