NA DANAŠNJI DAN

7. ožujka 1935. Malcolm Campbell postavio kopneni brzinski rekord od 445,5 km/h, bolidom Blue Bird, u Daytona Beach, Florida

Richard LeSesne / State Archives of Florida, Wikimedia Commons

Malcolm Campbell (1885. – 1948.) rođen u obitelji trgovaca dijamantima, već se u mladosti intenzivno posvetio auto i moto utrkama…

Imao je uspjeha i u utrkama za velike nagrade i u lokalnim engleskim utrkama na čuvenoj stazi Brooklands, no proslavio se serijom brzinskih rekorda, prvo na automobilima marke Sunbeam, a kasnije i na bolidima vlastite konstrukcije (uz Railtonovu pomoć) s avionskim motorima Napier i Rolls-Royce.

Obarao je i brzinske rekorde na vodenoj površini, a svi su njegovi bolidi, i automobili i gliseri, nosili naziv Blue Bird, u počast poznatoj drami ‘Plava ptica’ belgijskog nobelovca Mauricea Maeterlincka. Za svoje je uspjehe nagrađen i prestižnom titulom Sir 1931. godine.

Prvi je svjetski brzinski rekord Campbell oborio 1924., kada je postigao brzinu od 235,2 km/h, deseti u nizu postavio je 7. ožujka 1935., u Daytona Beach, bolidom Campbell-Napier-Railton Blue Bird, pokretanom zrakoplovnim motorom Rolls-Royce R 36.7 V12 snage 1400 KS, postigavši 445,5 km/h.

Posljednji, 11. rekord postavio je pola godine kasnije, 3. rujna 1935., postigavši čak 484,6 km/h – najbolji je to pokazatelj kakav je fantastičan napredak tehnologija ostvarila u tih desetak godina, a upravo je Campbell bio stjegonoša tog napretka.

Posljednji će brzinski rekord postaviti na vodi 1939., postigavši 228,1 km/h. U to doba već je polako prestajao biti idolom nacije, jer je ideološki bio blizak ekstremnoj desnici i britanskim fašistima.

Umro je nakon niza srčanih udara posljednjeg dana 1948., kao jedan od vrlo rijetkih ranih lovaca na brzinske rekorde koji je dočekao prirodnu smrt, u krevetu.

Njegov sin Donald Campbell nastavio je njegov rad i također posvetio život obaranju brzinskih rekorda na zemlji i vodi, a preuzeo je i naziv Blue Bird.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo