NA DANAŠNJI DAN

8. siječnja 1916. ubio se znameniti kipar Rembrandt Bugatti, brat poznatijeg Ettorea

Obitelj Bugatti danas je najpoznatija ljubiteljima automobila, no zapravo je njihova istinska strast bilo umjetničko izražavanje…

Foto: JillandJack

Carlo Bugatti je krajem 19. stoljeća bio jedan od vodećih milanskih majstora izrade namještaja i nakita u vremenu Art Nouveaua. Kada je s prijelazom stoljeća Pariz postao središte umjetničkog svijeta, Bugatti se preselio onamo, a s njim i sinovi Ettore i Rembrandt.

Stariji Ettore Bugatti spojit će interes za mehaniku s onim za umjetnost i postati jedan od najznačajnijih ljudi u povijesti automobilizma, dok će mlađi Rembrandt, rođen 1884., već za kratkog života steći velik ugled u čisto umjetničkom svijetu, kao kipar, ponajprije majstor rada u bronci.

Poput nekih velikih majstora prije njega, recimo Fransa Snydersa, Bugatti se posvetio prikazivanju svoje omiljene teme, životinja. Uz podršku uglednog galerista Adriana Hébrarda kreirao je i uspješno izlagao skulpture, koje danas vrijede milijunske iznose u svim vodećim konvertibilnim valutama.

Specijalizirao se za divlje životinje, poglavito slonove, lavove, majmune i leoparde, proučavajući ih u pariškom zoološkom vrtu, ali i onom u Snydersovom Antwerpenu. Upravo je antverpenski zoo bio povodom tragičnog kraja: ne mogavši više hraniti izložene životinje u jeku oskudice I. svjetskog rata, ondje su bili prisiljeni uspavati veći dio njih.

Rembrandt je bio toliko pogođen gubitkom svojih voljenih izvora inspiracije da je pao u depresiju i ubio se početkom 1916. Više od desetljeća kasnije, stariji brat Ettore će u njegovu čast odljev jedne prekrasne brončane skulpture slona pretvoriti u figuru na vrhu maske hladnjaka najekskluzivnijeg svjetskog automobila, modela Royale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin