8. siječnja 1942. preminuo Albert Kahn, američki arhitekt, otac industrijskog Detroita

Albert Kahn (1869. – 1942.) rođen je u Prusiji , no već kao 20-godišnjak s obitelji se preselio u SAD.

Stjecajem okolnosti ili sudbinom, odlučili su se naseliti u Detroitu, gdje je izučio arhitekturu i otvorio vlastitu tvrtku 1895. Detroit će u sljedećih dvadesetak godina doživjeti nevjerojatan procvat i prometnuti se u veliko američko industrijsko središte, a Kahnova će tvrtka biti njegov glavni oblikovatelj.

Premda je radio i stambene građevine, specijalizirat će se za industrijsku arhitekturu, koju će znatno unaprijediti korištenjem armiranog betona na mjestima koja su u konstrukciji ranije bila mahom rađena od drva.

Na taj će način ne samo povećati sigurnost od požara i strukturalnu čvrstoću nego dobiti i dizajnersku slobodu koju će ojačana struktura omogućiti. Kahnove će građevine biti značajan čimbenik razvoja američke automobilske industrije.

Veliki proboj uslijedio je nakon što je 1903. projektirao Packardovu tvornicu. Uslijedilo je nekoliko zdanja za Henryja Forda, uključujući i slavni River Rouge, nevjerojatan kompleks u kojem je tijekom zlatnih vremena kruh zarađivalo 120.000 ljudi.

Isprva je Kahn eksperimentirao s višekatnim zdanjima, kojima je tekuća vrpca vrludala, uspinjući se i padajući, no kasnije se orijentirao na velike hale na jednoj ravni, poput slavnog Willow Runa, koji je tijekom drugog svjetskog rata služio proizvodnji aviona, a kasnije ga je preuzeo General Motors.

Kahn je umro početkom 1942., no već su ga tada počeli nazivati tvorcem Detroita zbog enormne količine tvornica, poslovnih zgrada i drugih građevina koje je izgradio u tom gradu. Ne samo ondje, njegova je tvrtka gradila po čitavoj Americi, ali i drugdje po svijetu, uključujući SSSR.

Šezdesetak Kahnovih zdanja i danas je na popisu povijesnih mjesta u SAD, iako nažalost svakih nekoliko godina sruše neku od njegovih građevina. Takva, sudbina uskoro, čini se, slijedi i slavnoj Packardovoj tvornici s kojom je sve počelo.


Komentari

loading...