NA DANAŠNJI DAN

8. studenoga 1968. potpisana Bečka konvencija o cestovnom prometu

Na UNESCO-voj konferenciji u Beču, usvojen je najvažniji međunarodni prometni sporazum u povijesti, koji je standardizirao propise, dozvole, tehničke karakteristike, dokumente, putokaze, oznake…

Međunarodnog cestovnog prometa, transporta, turizma…, kakvog danas poznajemo te slobode vožnje, u praktički istim prometnim uvjetima, s domicilnom vozačkom dozvolom, u svim europskim i većini izvaneuropskih zemalja, ne bi bilo bez događaja od prije točno pola stoljeća.

Na UNESCO-voj konferenciji, 8. studenog 1968. u austrijskoj prijestolnici, potpisana je Bečka konvencija o cestovnom prometu.  Donesena je odluka o ujednačavanju prometnih propisa, dozvola, tehničkih standarda, putokaza, oznaka… u cestovnom prometu svih zemalja potpisnica.

Ratificirala je većina europskih zemalja, no između ostalih nisu je prihvatili SAD, Kanada, Kina, Indija, Japan, Australija… Prva je važna faza na snagu stupila 1971., priznavanjem domicilnih vozačkih dozvola u svim zemljama potpisnicama, temeljem ujednačenih propisa, odnosno kategorija A, B, C, D…

To je olakšalo cestovni transport ljudi, roba i kapitala. Sljedeća je bila 1977., kad je na snagu stupilo ujednačavanje oznaka zemalja i tehničkih standarda.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo