8. veljače 1932. rođen britanski vozač Cliff Allison

Henry Clifford ‘Clif’  Allison (1932. – 2005.), rođen na današnji dan prije 88 godina u sjeveroistočnom engleskom gradu Brough, naslijedit će očevu automehaničarsku radionicu i godinama voziti lokalni školski autobus, no slavu je stekao za upravljačem mnogo bržih vozila…

Nastupao je u Formuli 3, gdje ga je zapazio Colin Chapman i dovodi u Lotus. Nekoliko dobrih rezultata tijekom 1957. i 1958. privukli su pažnju Il Commendatorea i Allison se 1959. našao u tvorničkoj momčadi Ferrarija.

Nije se nametnuo kao vođa u sjajnoj vozačkoj ekipi, ali najbrži rug na 12 sati Sebringa, koju je završio drugi, u paru s Jeanom Behrom, pokazao je talent. Nekoliko spektakularnih nesreća i izlijetanja pokazali su i drugu stranu medalje, srećom bez posljedica.

Ferrari ga je zadržao i za sljedeću sezonu, a na prvoj utrci Svjetskog prvenstva u Argentini je završio drugi. Činilo se da su velike stvari pred njim, no na sljedećoj je utrci prevelikom brzinom uletio u šikanu u Monte Carlu.

Doživio je iznimno teške ozljede i 16 dana preležao u komi, u obližnjoj francuskoj bolnici.

Cliff Allison, nesreća na 1960 Monaco Grand Prix, jedna od najužasavajućih nesreća u povijesti Formule 1

Kada se probudio, bio je sposoban razgovarati na francuskom, jeziku kojeg kao pravi domoljubni Englez do nesreće nije znao ni beknuti! Oporavak je trajao dugo, a sentimentalnosti tada nije bilo, Allisona nije čekalo mjesto u Maranellu.

Umjesto toga 1961. je vozio privatni Lotus momčadi UDT-Laystal, no u Spa je doživio još jednu tešku nesreću, a lom oba koljena i zdjelice nagnao ga je da zauvijek prekine trkaću karijeru i vrati školskom autobusu.

Komentari