9. prosinca 1926. rođen Ed Elisian, zloglasni američki vozač

Omražen među kolegama, jer je skrivio nesreće u kojima su poginuli Bob Sweikert, Pat O’Connor i Jim Davis, kad je 1959. skončao, u prevrnutom je bolidu gorio devet minuta, kao da se spasitelji nisu žurili…
Amerikanac Edward ‘Ed’ Gulbeng Eliseian (1926. – 1959.), rođen na današnji dan prije 93 godine, sudjelovao je u tri nesreće, od 1956. do 1958., u kojima su poginuli Bob Sweikert, Pat O’Connor i Jim Davis. Drugi su vozači smatrali da je i kriv za njih.

Na startu Indyja 1958. izazvao je sudar 15 bolida, navodno se kladio da će voditi na kraju prvog kruga, kako bi pokrio kockarske dugove. Suspendiran je zbog izdavanja čekova bez pokrića.

No, nije baš sve u vezi s njim negativno, 1955. zaustavio je ispravan bolid i pokušao, nažalost neuspješno, pomoći unesrećenom Billu Vukovichu. Zabilježen je još samo jedan takav slučaj u povijesti Indyja.

Poginuo je na utrci Milwaukee Mile 1959. Naletio je na ulje koje je ispustio bolid A. J. Foyta, odsklizao u ogradu i ostao zarobljen u prevrnutom bolidu, koji je gorio cijelih devet minuta.

Mnogi su tvrdili kako bi ma koji drugi vozač bio spašen…


Komentari

loading...