NA DANAŠNJI DAN

9. prosinca 2012. umro Alex Moulton, izumitelj ovjesa Hydrolastic i bicikla s malim kotačima

Alexander Eric ‘Alex’ Moulton, britanski konstruktor, specijalist za ovjes i ‘velikan iz sjene’, rođen 9. travnja 1920. u engleskom Stratfordu, blisko je surađivao s korporacijom BMC….

Unuk Stephena Moultona, jednog od pionira britanske gumarske industrije, posvetio se razvoju automobilskog ovjesa baziranog na gumenim elementima, premijerno ugrađenog u legendarni Mini

Prvi ‘gumeni ovjes’ razvio je za legendarni Mini, predstavljen 1959., koji mu je, u kombinaciji s malim 10-colnim kotačima, omogućio nevjerojatnu prostranost i funkcionalnost u malim gabaritima.

Kasnije je razvio sofisticiranije sustave poznate kao ‘Hydrolastic’ i ‘Hydrogas’, koje su koristili razni engleski automobili, počevši od popularnog modela Austin 1100, traženog i kod nas, s montažnih traka u Novom Mestu. Potom je sličan ovjes konstruirao za Austinove modele Maxi, Allegro i Metro, do razmjerno nedavnog roadstera MGF.

Koncepciju automobila s malim kotačima prenio je i na bicikle – njegovom su zaslugom konstruirani prvi bicikli sa 16-inčnim kotačima, umjesto standardnih 27 i 28-inčnim. Prednosti malih kotača su povećanje čvrstoće, smanjenje mase i povećanje funkcionalnosti bicikla te mogućnost sklopive izvedbe, što je sklopljenom biciklu omogućilo da stane u automobilski prtljažnik.

Utjecaj na smanjenje stabilnosti i povećanje otpora kotrljanja nisu bili veliki. Na našem je tržištu 1970-ih postao popularan bicikl Pony, takve konstrukcije, koje je proizvodila slovenska tvrtka Rog.

Alex Moulton, izumitelj ovjesa Hydrolastic i bicikla s malim kotačima, umro je 9. prosinca 2012.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin