NA DANAŠNJI DAN

Ab Jenkins, najbrži gradonačelnik na svijetu, rođen 25. siječnja 1883.

Foto: PreWarCar.com

David Abbott “Ab” Jenkins, rođen 25. siječnja 1883. u gradu Spanish Fork (Utah), već je u mladosti postao profesionalni vozač…

Ab Jenkins bio je toliko popularan u Salt Lake Cityju da su ga 1940. izabrali za gradonačelnika. Tu je funkciju obnašao do 1944., a za vrijeme dok je bio na njoj oborio je čak 21 brzinski rekord. Upravo je on doveo lovce na rekorde na slano jezero Bonneville, među kojima su najpoznatiji bili George Eyston i Sir Malcolm Campbell.

Ustanovio okupljanje koje danas poznajemo kao Bonneville Speed Week, najveći i najznačajniji festival ekstremnih brzina na svijetu. Ab Jenkins nije ganjao ukupni rekord nego one o brzini tijekom maratonskih i višednevnih vožnji. Vozeći Duesenberg Mormon Meteor 1935. je osvojio do 24-satni rekord prosječnom brzinom 217 km/h. Godine 1940. Jenkins postavio je 24-satni brzinski rekord od 259,4 km/h, koji je trajao 50 godina (do 1990.)

Nakon II. svjetskog rata, Ab Jenkins je nastavio s utrkama. Dana 20. srpnja 1951., njegov je bolid proklizao na lokvi vode i udario u niz markera uz cestu brzinom od 320 km/h. U nesreći je probušen hladnjak te je Jenkins morao zaustaviti svoje vozilo koje se pregrijalo. Zaustavio se tri minute nakon što je oborio novi jednosatni brzinski rekord i u dobi od 68 godina odlučio se za mirovinu.

Jenkinsov iscrpljujući, 48-satni rekord još uvijek je u knjigama, s 15 drugih FIA rekorda iz 1940. Budući da su njegovi automobili za obaranje rekorda nosili tipsku oznaku Mormon Meteor, možemo ga nazvati i najbržim svjetskim propagatorom vjere. Ab Jenkins, najbrži gradonačelnik na svijetu, utemeljitelj lova na brzinske rekorde na slanom jezeru Bonneville, umro je 9. kolovoza 1956.

Autor