NA DANAŠNJI DAN

Ab Jenkins, najbrži gradonačelnik na svijetu, umro 9. kolovoza 1956.

Foto: PreWarCar.com

David Abbott “Ab” Jenkins, rođen 25. siječnja 1883. u gradu Spanish Fork (Utah), već je u mladosti postao profesionalni vozač…

Ab Jenkins bio je toliko popularan u Salt Lake Cityju da su ga 1940. izabrali za gradonačelnika. Tu je funkciju obnašao do 1944., a za vrijeme dok je bio na njoj oborio je čak 21 brzinski rekord. Upravo je on doveo lovce na rekorde na slano jezero Bonneville, među kojima su najpoznatiji bili George Eyston i Sir Malcolm Campbell.

Ustanovio okupljanje koje danas poznajemo kao Bonneville Speed Week, najveći i najznačajniji festival ekstremnih brzina na svijetu. Ab Jenkins nije ganjao ukupni rekord nego one o brzini tijekom maratonskih i višednevnih vožnji. Vozeći Duesenberg Mormon Meteor 1935. je osvojio do 24-satni rekord prosječnom brzinom 217 km/h. Godine 1940. Jenkins postavio je 24-satni brzinski rekord od 259,4 km/h, koji je trajao 50 godina (do 1990.)

Nakon II. svjetskog rata, Ab Jenkins je nastavio s utrkama. Dana 20. srpnja 1951., njegov je bolid proklizao na lokvi vode i udario u niz markera uz cestu brzinom od 320 km/h. U nesreći je probušen hladnjak te je Jenkins morao zaustaviti svoje vozilo koje se pregrijalo. Zaustavio se tri minute nakon što je oborio novi jednosatni brzinski rekord i u dobi od 68 godina odlučio se za mirovinu.

Jenkinsov iscrpljujući, 48-satni rekord još uvijek je u knjigama, s 15 drugih FIA rekorda iz 1940. Budući da su njegovi automobili za obaranje rekorda nosili tipsku oznaku Mormon Meteor, možemo ga nazvati i najbržim svjetskim propagatorom vjere. Ab Jenkins, najbrži gradonačelnik na svijetu, utemeljitelj lova na brzinske rekorde na slanom jezeru Bonneville, umro je 9. kolovoza 1956.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo