UDRUGA ZA...

ACF (Automobile Club de France): ekskluzivna udruga s Place de la Concorde, osnovana 1895., izmislila trke za Veliku nagradu

U najranijim danima automobili su bili privilegija iznimno imućne gospode, a nekolicina su njih 1895. u Parizu osnovali Automobile Club de France…

Zamišljen kao klasični ekskluzivni klub za bogatu gospodu, ACF se ipak istakao i u organizaciji automobilskih događanja, među kojima je svakako najznačajnija utrka za Veliku nagradu ACF-a 1906., koju je osvojio Ferenc Szisz vozeći Renault.

Upravo tom utrkom počinje povijest natjecanja za Veliku nagradu, čiji je sljednik današnja Formula 1. Usto, utrka je vožena u blizini Le Mansa, te je možemo smatrati i začetkom tradicije koja će nam dati najpoznatiju svjetsku utrku izdržljivosti.

Premda smo retrospektivno skloni utrke pod ingerencijom ACF-a nazivati Velikim nagradama Francuske, zapravo su se sve do 1967. one službeno zvale VN ACF-a, a tek od 1968. uistinu nose naziv VN Francuske. ACF je i danas utjecajan, a među članovima su mu neki od viđenijih pripadnika plemstva, ali i ljudi poput kontroverznog Carlosa Ghosna ili Rolanda Peugeota.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo