Adam Opel, njemački industrijalac, rođen 9. svibnja 1837.

Vodeći njemački proizvođač šivaćih strojeva i bicikala sinovima je ostavio da 1899., četiri godine nakon njegove smrti, pokrenu proizvodnju automobila pod njegovim imenom, koji su potom, više od pola stoljeća, bili simbol njemačkog auta, poput danas Volkswagena…

Adam Opel (1837. – 1895.), njemački industrijalac, rođen prije 184 godine, bio je vizionar, al prvi automobil s njegovim imenom proizveden je četiri godine nakon njegove smrti. I danas se nerijetko u razgovorima automobilskih znalaca spominje podatak kako se Adam Opel, osnivač istoimene automobilske tvrtke, nikada nije vozio automobilom.

Što jest točno, no uistinu ne bi trebalo služiti kao predmet sprdnje: gospodin Adam je naime preminuo 1895,, a njegova tvrtka prvi automobil proizvela tek 1899., kad su je naslijedili njegovi sinovi. Adam Opel je u svom rodnom mjestu Rüsselsheim u njemačkoj pokrajini Hessen 1862. pokrenuo proizvodnju šivaćih strojeva, vrlo unosan posao u vremenu kada je strojno šivanje predstavljalo pravu novost.

U trenutku smrti osnivača tvrtka Adam Opel AG bila je vodeći njemački proizvođač šivaćih strojeva, ali i bicikala. Do ove je neobične kombinacije došlo velikim dijelom zahvaljujući utjecaju petorice Adamovih sinova, koji su svi do jednog bili uspješni biciklisti, koji su pobjeđivali na onodobnim utrkama.

To je bila dobra promocija za tvrtku, koja je na biciklima ostvarivala veći profit nego na svom prvom proizvodu. Nažalost, s vremenom je prestala proizvodnja i šivaćih strojeva i bicikala, a tvornica automobila prodana je američkom koncernu General Motors.

Tako da osim imena nije ostalo ništa što bi povezivalo tvornicu s porodicom osnivača. Opel je od 2017. u vlasništvu francuskog PSA.

Foto: Opel


Komentari

loading...