IN MEMORIAM

Alain de Cadenet, britanski TV prezenter i vozač, umro 1. srpnja 2022.

Foto: Lothar Spurzem, Wikimedia Commons

Alain de Cadenet, rođen 27. studenoga 1945. u Londonu, imao je jedan od najljepših poslova na svijetu: za televizijske programe vozio je najljepše i najvrjednije povijesne trkaće automobile

Kad se održavaju utrke na stazi Goodwood, obično je Alain de Cadenet zadužen za televizijske prezentacije. Usto u vlastitoj kolekciji posjeduje ili je posjedovao fantastične, milijunski vrijedne automobile poput predratnih modela Alfa Romeo, a ima čak i jedan od najpoznatijih zrakoplova svih vremena, Supermarine Spitfire. Osim starim automobilima i avionima, privatno se i profesionalno bavi i motociklima i drugim prijevoznim sredstvima.

U povijest je ipak, ponajprije, ušao uspjesima na trkaćoj stazi, kao vozač, ali i konstruktor. Zanimljivo je kako su mu najveći trkaći uspjesi pobjede na utrkama izdržljivosti 1000 km Monze i 6 sati Silverstonea 1980. u paru s južnoafričkom vozačicom Desiré Wilson. Možda je i značajnije treće mjesto na utrci 24 sata Le Mansa 1976., no najvažnije je što su prototipovi kojima je to ostvario nosili njegovo ime.

De Cadenet je bio jedan od zadnjih privatnika koji se bolidima vlastite konstrukcije, premda obično u suradnji s tvrtkom Lola, uspijevao nositi s velikim momčadima. Spojimo li te trkaće uspjehe s medijskim darom i postaje jasnije zašto je jedan od najpopularnijih likova trkaće i oldtajmerske scene.

Alain de Cadenet, britanski TV prezenter i vozač, umro je 1. srpnja 2022.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo