NA DANAŠNJI DAN

Alain Prost 27. listopada 1986. neočekivano osvojio drugu titulu svjetskog prvaka Formule 1

Alain Prost, četverostruki svjetski prvak Formule 1 (1985., 1986., 1989., 1993.) na VN Australije, prije 33 godine, profitirao je u neslaganju i sukobu u kojem su sudjelovali Nigel Mansell i Nelson Piquet, iz tima Williams Honda, koji su si međusobno otimali bodove…

Prisjetimo se nekih zanimljivih finalnih utrka svjetskog prvenstva Formule 1. Neki datumi nude i više njih, pa se tako danas nećemo prisjetiti jednog od najnesportskijih poteza ikada, kad je u Jerezu 1997. Michael Schumacher namjerno udario u Jacquesa Villeneuvea, jer se 11 godina ranije dogodila mnogo zanimljivija priča.

Kad je Oktanski cirkus došao na zadnju stanicu, u Adelaide, očekivao se rasplet velike borbe koja je čitave sezone trajala između dvojice vozača Williams Honde, Nigela Mansella i Nelsona Piqueta.

U najbržem bolidu sezone njih su dvojica razvila turbulentan osobni odnos, a na utrkama je odbijanje Sir Franka Williamsa da jednom vozaču da prednost dovelo do neprestanog nadmetanja i međusobnog preotimanja bodova.

Stoga je u posljednju utrku i aktualni svjetski prvak, McLarenov Alain Prost, ušao s teoretskim šansama za naslov. On je čitave sezone marljivo skupljao bodove i imao je čak bod više od Piqueta, ali šest manje od Mansella, i mnogo sporiji bolid.

Premda su Williamsi bili u prvom startnom redu, na startu ih je zaskočio Ayrton Senna u Lotusu. Ipak, Piquet je ubrzo preuzeo vodstvo, a u sedmom krugu vodstvo je neočekivano preuzeo Keke Rosberg u drugom McLarenu i odmaglio naprijed.

Rosberg je bio jedan od onih vozača koji bi jednom ili dvaput godišnje imali svoj dan, kada bi iz nekog razloga bio posebno motiviran, i tada bi suvereno dominirao utrkom. Bio je to takav dan, a motiv je najvjerojatnije bilo to što je to bila njegova zadnja utrka u karijeri. Ipak, nije mu bila suđena pobjeda, u 63. krugu pukla mu je guma i morao je odustati.

U vodstvu je bio Piquet, ispred Mansella i Prosta. Mansellov se naslov činio vrlo izvjesnim, no dva kruga kasnije i na njegovom je bolidu došlo do spektakularne eksplozije gume, pri brzini od gotovo 300 km/h. Srećom, nije udario ni u što i izvukao se neozlijeđen, ali naslov je, očigledno, bio namijenjen Piquetu. Ili ne?

Williamsov boks signalizirao je Brazilcu da uđe na promjenu guma i on je to učinio. Prost, koji je ranije nakon bušenja promijenio gume, našao se u vodstvu i, iako je Piquet do kraja utrke smanjio zaostatak na samo četiri sekunde, prvi prošao ciljem i posve neočekivano obranio titulu prvaka.

Danas bi mediji mjesecima razglabali o teoriji zavjere, ali to su bila neka druga vremena: i Williams i Piquet i dan danas čvrsto stoje iza odluke o odlasku u boks. Kod svih ostalih vodećih vozača došlo je do pucanja gume, vrlo je lako moguće da bi i kodPiqueta, a sigurnost vozača je na prvom mjestu, ispred ma kakve titule.

Tada je još bilo normalno tako razmišljati, iako će se u sljedećih jedanaest godina, kako smo vidjeli na isti datum 1997., način razmišljanja drastično promijeniti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin