NA DANAŠNJI DAN

Alessandro Zanardi, sjajni vozač i zlatni paraolimpijac, rođen 23. listopada 1966.

Alessandro Zanardi je u Formuli 1 bez većeg uspjeha vozio za Jordan, Minardi i Lotus, pa odlazi SAD, gdje briljira u CART-u, i osvaja dvije titule prvaka, vraća se 1999. u F1, Williams, ali ne osvaja ni boda, Vratio se u CART te su mu 2001., u stravičnoj nesreći na njemačkoj stazi Lausitzring, smrskane obje noge…

U povijesti automobilskih utrka postoji ne baš malen broj heroja. Ne mislimo samo na one koje takvima smatraju zbog vozačkih uspjeha, nego na ljude koji su se istakli heroizmom u drugim poljima, ili pak spašavajući unesrećene vozače. No jedna od najvećih i najfascinantnijih priča, koja se još i danas odvija pred nama, je Alessandro Zanardi. Rodom iz Bologne, utrkivao se u kartingu i manjim formulama, a zablistao 1991. u Formuli 3000, što ga je potkraj iste sezone dovelo do prilike i u Formuli 1.

Vozeći za Jordan, Minardi i Lotus, ostavio je dobar dojam, no ne i dobio pravu priliku. Otišao je u SAD, gdje je sve bilo drukčije: briljirao je u CART prvenstvu, osvojivši dvije titule prvaka. Njegovo pretjecanje Bryana Herte za pobjedu, u zavoju Corkscrew u posljednjem krugu utrke u Laguna Seci 1996. gotovo nadmašuje definicije mogućeg. I u arkadnom modu neke računalne simulacije bi se gotovo izvjesno razbili da to pokušate, a Zanardi je izveo u stvarnosti.

Ponovni pokušaj u Formuli 1 s Williamsom bio je vrlo neuspješan, u sezoni 1999. nije osvojio ni boda, dijelom zbog svojih, dijelom zbog momčadskih propusta. Vratio se u CART i na njemačkoj stazi Lausitzring u stravičnoj su mu nesreći smrskane obje noge. Čudom je preživio, izgubivši 70 posto krvi, no noge su mu morale biti amputirane, jedna na koljenu, druga iznad. Zanardi se nije predao.

Prošao je potpunu rehabilitaciju. Nezadovoljan ponudom na tržištu sam je konstruirao proteze koje su mu omogućile povratak utrkama. ne bilo kakav, osvojio je nekoliko pobjeda u WTCC prvenstvu, testirao Formulu 1. Planirao i nastup na Indy 500 utrci. Svjetski je poznat i izvan krugova automobilizma postao nakon što je na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. osvojio dvije zlatne pojedinačne medalje, kao i jednu srebrnu momčadsku, u biciklističkim utrkama za osobe s invaliditetom.

U  rujnu 2016. osvojio je zlatnu i srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. Zanardi je 19. lipnja 2020. sudjelovao u teškoj prometnoj nesreći tijekom natjecanja u trci ručnim biciklima Obiettivo tricolore u blizini Siene. Nakon što je prebačen u bolnicu, Zanardi je prošao tri sata neurokirurgije i maksilofacijalne kirurgije prije nego što je stavljen u medicinski induciranu komu. U rujnu 2020. objavljeno je da Zanardi pokazuje znakove interakcije, ali da je njegovo stanje i dalje “ozbiljno” i da je prošao nekoliko operacija za rekonstrukciju lica.

U studenom 2020. Zanardi je prebačen u bolnicu u Padovi, koja je bila bliže njegovom domu kako bi nastavio oporavak. U prosincu 2020. objavljeno je da je Zanardi povratio vid i sluh te je mogao davati neverbalne odgovore na pitanja. Prijavljeno je da se mogao rukovati na zahtjev. U siječnju 2021. objavljeno je da je Zanardi povratio mogućnost govora…

Autor