PREKRETNICA MARKE!?

Alfa Romeo Giulietta Sprint (1954.), miljenica Italije slavi 70 godina

Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo Giulietta – “miljenica Italije” – model je koji je ispisao povijest automobila i danas je mjerilo za ljubitelje četiri kotača, predstavljena je 21. travnja 1954. u Torinu

Alfa Romeo Giulietta službeno je predstavljena javnosti 21. travnja 1954. na salonu automobila u Torinu 1954, samo u coupé verziji. Alfa Romeo Giulietta Sprint odmah je pogodila žicu u prvim danima Motor Showa, kada je prikupljeno oko 2.000 narudžbi, ogroman broj za to vrijeme. Dva tjedna prije lansiranja, organizirana je pretpremijera u dvorištu tvornice Portello za novinare i vlast: dvoje glumaca iskočilo je iz helikoptera odjeveno u Shakespeareove Romea i… Juliju.

Giulietta je postala “miljenica Italije” kao prvi Alfa Romeo koji je uzeo žensko ime, nakon što je brzo osvojio javnost za koju je djelovao kao simbol ekonomskog procvata. Kada je 100.001. limuzina Giulietta sišla s proizvodnih traka u tvornici Portello, Giulietta Masina (muza Federica Fellinija) osobno je proslavila ovu veliku prekretnicu u proizvodnji; bio je to prvi model proizvođača automobila sa sjedištem u Milanu koji je postigao šesteroznamenkasti broj u proizvodnom ciklusu.

Foto: Alfa Romeo

Tom prigodom, Muzej Alfa Romeo 2. lipnja slavi 70. obljetnicu Giuliette s dugim programom. U 10.30 održat će se parada rezervirana za automobile Giulietta, nakon čega će u 11.00 uslijediti posebno predavanje u organizaciji Muzeja koje će usredotočiti se na njegovu povijest, uz doprinose raznih govornika i potporu materijala koje je sačuvao Dokumentacijski centar.

Tog će se dana u Muzeju otvoriti i izložba “Giulietta, Fidanzata d’Italia”, koja će prikazati prekretnice i različite verzije jednog od najslikovitijih automobila svoje ere, koji je transformirao Alfa Romeo u veliku tvrtku u automobilskoj industriji koja ostavio je neizbrisiv trag u društvu, svijetu automobila i tadašnjoj kulturi. Izložba je nastala u suradnji s Registro Italiano Alfa Romeo.

Giulietta Masina na proslavi jubilarnog modela (Foto: Alfa Romeo)

2. lipnja 2024. u 12.30 sati, druga parada također će uključivati “Novu” Giuliettu iz 1977. i njenu kasniju verziju iz 2010. godine.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo