NA DANAŠNJI DAN

Alfieri Maserati, jedan od šestorice braće, utemeljitelj slavne talijanske marke, rođen 23. rujna 1887.

Alfieri Maserati, rođen 23. rujna 1887. u talijanskom gradu Voghera, bio je neformalni vođa među šestoricom braće koja su sudjelovala u stvaranju jedne od najslavnijih talijanskih marki…

Zapravo postojao je i sedmi brat, također nazvan Alfieri, koji je preminuo u djetinjstvu, pa su roditelji dali njegovo ime sljedećem sinu, rođenom 23. rujna 1887. Osim Alfierija drugog, i Carlo, Bindo, Ettore i Ernesto bili su uključeni u razvoj talijanske automobilske industrije, kao i kasnije obiteljske tvrtke, dok se Mario posvetio slikarstvu, ali i osmislio i dizajnirao glasoviti Maserati znak s trozupcem.

Poduzetni je Alfieri nakon vremena provedenog u tvrtki Isotta Fraschini 1914. osnovao vlastitu mehaničarsku radionicu Officine Alfieri Maserati u Bologni, a pomagala su mu mlađa braća Ettore i Ernesto Maserati. Braća su vozila i utrke, a najznačajniji im je posao bio razvoj trkaćih automobila za marku Diatto. Na osnovi tih dizajna 1926. je predstavljen i prvi trkaći automobil pod značkom Maserati. I pod porodičnim je imenom Alfieri nastavio voziti utrke, a 1927. bila je godina trijumfa i tragedije.

Mlada je tvrtka odmah osvojila talijansko prvenstvo proizvođača, ali je Alfieri doživio tešku nesreću. Na utrci Coppa Messina u planinama Peloritani na Siciliji njegov se automobil prevrnuo i poklopio ga. U toj je nesreći izgubio bubreg, a premda će se već za dva mjeseca vratiti utrkama, posljedice nesreće narušit će mu zdravlje i dovesti do prerane smrti pet godina kasnije, u dobi od samo 45 godina.

Dotad je ime braće Maserati već bilo posve etablirano, njihovi su automobili pobjeđivali na Velikim nagradama, privučeni su ponajbolji vozači onog vremena, Achille Varzi i Luigi Fagioli. Posebice se obećavajućim činio model s motorom V16, kojeg je konstruirao sam Alfieri. Nažalost, ostala braća su ipak posjedovala manje sposobnosti i vizije  te tvrtku 1937. kupuje Adolfo Orsi.

Tada je počela duga priču o financijskim problemima i promjenama vlasništva, koja će obilježiti povijest tvrtke Maserati, koja je od 1993. pod kapom tvrtke Fiat. Alfieri Maserati, jedan od šestorice braće, utemeljitelj slavne talijanske marke, umro je 3. ožujka 1932.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo