142. ROĐENDAN

Alfred Büchi, švicarski inženjer, izumitelj turbopunjača, rođen 11. srpnja 1879.

Alfred Büchi rođen je 11. srpnja 1879. u švicarskom Winterthuru, no već za školovanja seli u njemački Ludwigshafenu. Otac mu je bio Johann Büchi, izvršni direktor švicarske tvrtke za industrijski inženjering i proizvodnju Sulzer…

Alfred Büchi je imao dobru priliku upoznati se s tehničkim područjem, u kojem će postići slavu kao rezultat svojih izuma. Savezni politehnički institut (ETH) u Zürichu upisuje 1899. te 1903. postaje inženjer strojarstva. Inženjerstvom se bavio u Belgiji i Engleskoj, prije povratka u Švicarsku (Wetzikon) 1908.

Tijekom svojih ranih godina izvan Švicarske, Büchi je bio fasciniran izazovom poboljšanja učinkovitosti motora s izgaranjem, smanjenjem gubitak topline iz ispušnih plinova. Büchijev patent, br. 204630, primljen od Carskog ureda za patente Njemačkog Reicha 6. studenoga 1905., opisuje ‘visokonabijeni složeni motor’ s povećanjem učinkovitosti pomoću ‘aksijalnog kompresora i aksijalne turbine na zajedničkom vratilu’.

Ideja je bila jednostavna, međutim materijali i goriva potrebni da bi mogao funkcionirati još nisu bili dostupni. Kasniji patent (1925.) koji opisuje “pulsna operacija za niskotlačno nabijanje” smatra se pretečom rezonantnog prednabijanja, promjenom dužine usisne cijevi. Zbog Büchijevog izuma 1905. je priznata kao godina rođenja turbopunjača.

Turbopunjač je prvu primjenu doživio u radijalnim klipnim motorima vojnih zrakoplova tijekom I. svjetskog rata, što im je omogućilo učinkovitost i razvijanje dovoljno snage u razrijeđenom zraku pri velikim visinama.

Büchijeva načela za turbopunjače vrijede i danas. Snaga i učinkovitost poboljšavaju se ‘potiskivanjem dodatnog zraka u cilindre, energijom ispušnih plinova, koji se koriste za pogon turbine’. Alfred Büchi, švicarski inženjer, izumitelj turbopunjača, umro je 27. listopada 1959.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo