Američki grafiti, kultni film Georgea Lucasa, imao premijeru 2. kolovoza 1973.

Američki grafiti, tinejdžersko remek-djelo, poseban je po omjeru skromnog budžeta i velike zarade u kinima, ali i po općem kulturnom i modnom utjecaju…

Film premijerno prikazan, ironično, u Europi, na festivalu u švicarskom Locarnu, govori o tipičnoj mladoj Americi 1962., prije velikih društvenih promjena, ubojstava Johna F. Kennedyja i Martina Luthera Kinga, kao i rata u Vijetnamu.

Pratimo dogodovštine nekoliko prijatelja u posljednjoj ljetnoj noći u kalifornijskom gradiću Modesto, s naglaskom na fenomene ‘cruisinga’ i ‘hot rod’ utrka.

Prvo je polagano kruženje gradom u automobilima, uglavnom s ciljem privlačenja suprotnog spola, a drugo su ilegalne utrke vizualno i mehanički znatno modificiranih, obično klasičnih automobila.

U filmu se proslavila nova generaciju glumaca: Richard Dreyfuss, Ron Howard i Harrison Ford te je bio jedan od okidača povratka u modu ranog rock and rolla i glazbe prije Beatlesa.

I automobili koji se pojavljuju u filmu, Chevrolet Impala iz 1958., Ford Thunderbird iz 1956. ili preuređenog modela Ford Little Deuce Coupe iz 1932. postali su kultni i širom svijeta prepoznatljivi upravo nakon pojavljivanja u ovom nezaboravnom i sjajnom filmu.

A George Lucas lansiran je u prvu ligu holivudskih režisera, što će mu omogućiti snimanje ‘Ratova zvijezda’.

Autor

Preporučeni sadržaj