IN MEMORIAM

André Citroën, automobilski pionir, osnivač istoimene tvrtke, umro 3. srpnja 1935.

André-Gustave Citroën, rođen 4. veljače 1878. u Parizu, francuski Židov nizozemsko-poljskog podrijetla, bio je u rodu s engleskim filozofom Alfredom Julesom Ayerom

Kao i kod drugih imućnijih židovskih obitelji onog vremena, trgovina, obrazovanje i umjetnički dar išli su ruku pod ruku. No, da život mladom Andréu ne bude lak pobrinuo se otac, samoubojstvom 1884., kad je dječak imao samo šest godina. Unatoč tomu završio je slavnu parišku École Polytechnique, školu političkih, vojnih i industrijskih moćnika, ali i filozofa i mislilaca.

Prodoran i sposoban, André Citroën svoje je zamisli i invencije pretvorio u poslovni uspjeh, okrunjen vojnim narudžbama u Velikom ratu (I. svjetskom ratu). Po njegovom završetku količine potrebnog oružja smanjile su se i tvorničke hale tvrtke Citroën bile su u opasnosti da počnu zjapiti prazne. André Citroën imao je viziju poslijeratnog svijeta u kojem će tehnički napredak biti pokretač razvoja društva, a sam je planirao postati svojevrsni francuski Henry Ford.

Prvi model, Citroën Type A, ušao je u povijest kao prvi europski uistinu serijski proizvođen automobil, u dvije ih je godine proizvedeno čak 24.093. Najslavniji oglas u povijesti tvrtke zasjao je na Eiffelovom tornju, kasnije i službeno verificiran od stanovite irske pivovare kao najveći reklamni pano na svijetu.

Svjetla Citroën ondje su bliještila sve do 1934. Istodobno, Citroën se okrenuo i drugim kontinentima, specijalno opremljeni su kamioni tijekom 1920-ih i ranih 1930-ih bili u poznatim akcijama istraživanja Afrike i Azije. A sam se Andre Citroën okrenuo svom životnom projektu, najnaprednijem automobilu na svijetu.

Zapravo, teško nam je danas shvatiti koliko je Citroën Traction Avant bio poseban kad je 1934. predstavljen. S neovisnim ovjesom, unitarnom konstrukcijom i prednjim pogonom, ovo je bio iznimno inovativan automobil, koji je voznim svojstvima pomeo svu onodobnu konkurenciju, ali i zahtijevao složen i dugotrajan razvoj, koji je doveo tvrtku do bankrota.

Novi je vlasnik postala gumarska kompanija Michelin, a razočarani André Citroën umro je sljedeće godine, 3. srpnja 1935., slomljena srca.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo