NA DANAŠNJI DAN

André Lefèbvre, genijalni francuski konstruktor, 19. kolovoza 1894.

Advertisements

André Lefèbvre počeo je u zrakoplovnoj tvrtki Voisin, koja je 1920-ih počeo proizvoditi automobile te se 1923. proslavio konstrukcijom bolida Laboratoire, a u povijest ulazi osmišljavanjem avangardnih Citroën Traction Avant, Citroën 2CV i Citroën DS 

André Lefèbvre rođen je u Louvresu 19. kolovoza 1894., a nakon što je završio višu aeronautičku školu 1916. dobiva posao u zrakoplovnoj tvornici čiji je vlasnik bio Gabriel Voisin. Isprva radi na konstrukciji borbenih zrakoplova, no po završetku rata tvrtka se počinje baviti konstrukcijom automobila, a Lefèbvre 1923. konstruira revolucionarni trkaći model Laboratoire, s unitarnom konstrukcijom i ravnom podnicom.

S dosta ga uspjeha sam i vozi na utrkama. Kako kod financijski nejakog Voisina ne može realizirati ideje o modernom cestovnom automobilu (tvornica je bila specijalizirana za avangardne i skupe automobile visoke klase), odlazi prvo u Renault, a nakon samo dvije godine 1933. prelazi u Citroën.  Ondje dobiva odriješene ruke i ostvaruje sjajnu suradnju sa šefovima, među kojima su bili André Citroën, potom s Pierre-Jules Boulanger te izuzetnim dizajnerom Flaminio Bertoni.

Rezultat tog kreativnog kružoka je niz fantastičnih vozila s prednjim pogonom, koja su zauvijek promijenila način shvaćanja i proizvodnje automobila. Već 1934. predstavljen je Citroën Traction Avant s prednjim pogonom i unitarnom konstrukcijom, a 1939. i kombi inačica TUB s kliznim vratima i kabinom iznad prednjih kotača.

Nakon II. svjetskog rata u produkciju stiže genijalni minimalistički Citroën 2CV, ali i nevjerojatno popularan i prilagodljiv kombi HY s panelima od profiliranog lima, a kruna životnog rada možda i najinovativnijeg konstruktora u povijesti automobila 1955. postaje nevjerojatni Citroën DS, najrevolucionarniji i tehnološki najnapredniji automobil ikada predstavljen.

Premda već u sedmom desetljeću, genije je na vrhuncu, što dokazuje niz radikalnih aerodinamičkih koncepata, no 1958. doživljava moždani udar, nakon kojeg mu ostaje paralizirana čitava desna strana tijela. Uz probleme s govorom čvrstom će voljom naučiti crtati lijevom rukom te kod kuće kao umirovljenik do smrti radi na novim projektima.

André Lefèbvre, genijalni francuski konstruktor, umro je 4. svibnja 1964.

Autor