IN MEMORIAM

André Lefèbvre, genijalni francuski konstruktor, umro 4. svibnja 1964.

André Lefèbvre počeo je u zrakoplovnoj tvrtki Voisin, koja je 1920-ih počeo proizvoditi automobile te se 1923. proslavio konstrukcijom bolida Laboratoire, a u povijest ulazi osmišljavanjem avangardnih Citroën Traction Avant, Citroën 2CV i Citroën DS 

André Lefèbvre rođen je u Louvresu 19. kolovoza 1894., a nakon što je završio višu aeronautičku školu 1916. dobiva posao u zrakoplovnoj tvornici čiji je vlasnik bio Gabriel Voisin. Isprva radi na konstrukciji borbenih zrakoplova, no po završetku rata tvrtka se počinje baviti konstrukcijom automobila, a Lefèbvre 1923. konstruira revolucionarni trkaći model Laboratoire, s unitarnom konstrukcijom i ravnom podnicom.

S dosta ga uspjeha sam i vozi na utrkama. Kako kod financijski nejakog Voisina ne može realizirati ideje o modernom cestovnom automobilu (tvornica je bila specijalizirana za avangardne i skupe automobile visoke klase), odlazi prvo u Renault, a nakon samo dvije godine 1933. prelazi u Citroën.  Ondje dobiva odriješene ruke i ostvaruje sjajnu suradnju sa šefovima, među kojima su bili André Citroën, potom s Pierre-Jules Boulanger te izuzetnim dizajnerom Flaminio Bertoni.

Rezultat tog kreativnog kružoka je niz fantastičnih vozila s prednjim pogonom, koja su zauvijek promijenila način shvaćanja i proizvodnje automobila. Već 1934. predstavljen je Citroën Traction Avant s prednjim pogonom i unitarnom konstrukcijom, a 1939. i kombi inačica TUB s kliznim vratima i kabinom iznad prednjih kotača.

Nakon II. svjetskog rata u produkciju stiže genijalni minimalistički Citroën 2CV, ali i nevjerojatno popularan i prilagodljiv kombi HY s panelima od profiliranog lima, a kruna životnog rada možda i najinovativnijeg konstruktora u povijesti automobila 1955. postaje nevjerojatni Citroën DS, najrevolucionarniji i tehnološki najnapredniji automobil ikada predstavljen.

Premda već u sedmom desetljeću, genije je na vrhuncu, što dokazuje niz radikalnih aerodinamičkih koncepata, no 1958. doživljava moždani udar, nakon kojeg mu ostaje paralizirana čitava desna strana tijela. Uz probleme s govorom čvrstom će voljom naučiti crtati lijevom rukom te kod kuće kao umirovljenik do smrti radi na novim projektima.

André Lefèbvre, genijalni francuski konstruktor, umro je 4. svibnja 1964.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo