IN MEMORIAM

Andrea de Cesaris, talijanski vozač, neslavni F1 rekorder, poginuo 5. listopada 2014.

Foto: Gel, Wikimedia Commons

Andrea de Cesaris rođen 31. svibnja 1959. u Rimu od svih rekorda u Formuli 1 drži upravo onaj među vozačima najmanje željeni i najneslavniji: najviše nastupa u utrkama bez ijedne pobjede…

Rimljanin Andrea de Cesaris startao je u čak 208 utrka, što ga i dalje drži u top 15 vozača s najviše nastupa u povijesti oktanskog cirkusa, no nije okusio slast pobjede. Za usporedbu, drugi na toj listi, Nick Heidfeld nastupio je u 183 utrke, dok od današnjih vozača najviše nastupa bez pobjede ima Nico Hulkenberg, 82 u trenutku objave ovog teksta.

Upravo su ovi vozači i dobra usporedba s de Cesarisom, brzi i svakako sposobni za pobjede, dovoljno pouzdani da godinama očuvaju mjesto u nekoj od momčadi, no možda bez ‘onog nečega’ što ih može pretvoriti u pobjednike, ili bez pravog pobjedničkog bolida na raspolaganju.

U Formulu 1 de Cesaris je došao 1980. u momčad Alfa Romeo, a sljedeće godine je nastupao za nikad slabiji McLaren. Povratak u Alfa Romeo donio mu je jedino prvo startno mjesto karijere, u Long Beachu 1982. Jednom je i odveza najbrži krug, a pet puta u karijeri završavao na postolju.

Najuspješnija sezona u karijeri bila mu je 1983., kada je bio osmi u ukupnom poretku. Kasnije je nastupao za Ligier, Minardi, Brabham, Rial, Scuderia Italiju, Jordan, Tyrrell i Sauber, a nakon završetka karijere 1994. posvetio se brokerskom poslu, u kojem je bio toliko uspješan da je pola godine provodio surfajući na egzotičnim mjestima, a pola radio.

Zbog mnoštva incidenata u početku karijere je dobio nadimak ‘de Crasheris’, no kasnije se isticao upravo pouzdanošću i smirenom, zrelom vožnjom. Nažalost, Andrea De Cesaris je poginuo 5. listopada 2014. nakon što je izgubio kontrolu nad motociklom na rimskoj autocesti Grande Raccordo Anulare.

Autor

Preporučeni sadržaj