IN MEMORIAM

Andrej A. Lipgart, znameniti ruski konstruktor automobila, umro 20. ožujka 1980.

Foto: historicana.ru

Andrej Aleksandrović Lipgart, rođen 16. lipnja 1898. u Moskvi, najznačajniji sovjetski automobilski konstruktor

Foto: kreatori automobila GAZ-M20 Pobeda, glavni konstruktor Andrej Lipgart (lijevo) i glavni konstruktor karoserije Alexander Kirillov

Andrej A. Lipgart karijeru je počeo još 1920-ih u institutu NAMI, a potom od samog početka bio uključen u razvoj GAZ-a. Pod njegovim je vodstvom u iznimno kratkom roku ta tvrtka od licencnog sklapanja modela Ford postala samostalna, pa i jedan od predvodnika svjetske autoindustrije.

Posebno su značajni bili radovi na polju 4×4 modela, neobični trkaći projekti, te GAZ-M20 Pobeda, pri predstavljanju 1946. automobil najmodernije siluete na svijetu, istinski pionir pontonske konstrukcije.

1951. je optužen za kozmopolitizam i maknut s mjesta tehničkog direktora tvrtke GAZ. Neko vrijeme prisilno radi kao običan inženjer u tvornici kamiona Ural, a potom se vraća u NAMI, gdje radi na raznim projektima i piše znanstvene radove.

Andrej A. Lipgart, znameniti ruski konstruktor automobila, umro je 20. ožujka 1980., a na grobu mu je uklesana silueta automobila GAZ-M20 Pobeda.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo