SRETAN 62. ROĐENDAN

Andy Wallace, britanski vozač utrka izdržljivosti, rođen 19. veljače 1961.

Foto: Jaguar MENA

Andy Wallace, rođen 19. veljače 1961. u Oxfordu, proslavio se 1988., dobivši priliku nastupiti za momčad Jaguar, na utrci 24 sata Le Mansa

Dotad je prošao mnoge niže kategorije utrka, okitio se i prestižnom titulom britanskog prvaka Formule 3, no jedan je od rijetkih primjera nositelja te titule koji nikada nisu dobili priliku u Formuli 1.

Oči britanske javnosti bile su uperene u povratak Jaguara na poprište najvećih trkaćih uspjeha marke, a kada su u jednoj od najdojmljivijih utrka u povijesti Le Mansa Wallace, Jan Lammers i Johnny Dumfries, prekinuvši sedmogodišnju dominaciju Porschea, sudbina je bila zapečaćena.

Premda nikada neće ponovo osvojiti Le Mans, Wallace se pretvorio u specijalista za utrke izdržljivosti i karijeru nastavio na tom polju. Ostvario je oko 25 pobjeda u utrkama najvišeg ranga, uključujući i tri na drugoj velikoj cjelodnevnoj utrci, onoj u američkoj Daytoni.

No široj je javnosti najpoznatiji po brzini koju je 1998. postigao na Volkswagenovoj testnoj stazi Ehra-Lessien. Ondje je u pet godina starom prototipu cestovnog McLarena F1 postigao brzinu od 391 km/h, što će punih 11 godina ostati svjetski rekord u klasi produkcijskih automobila.

I danas aktivno vozi utrke, te sudjeluje u ispitima krajnjih brzina automobila raznih proizvođača. Sretan 61. rođendan, majstore!

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo