IN MEMORIAM

Archie Scott Brown, sjajan škotski vozač, rođen hendikepiran, poginuo 19. svibnja 1958.

Malo je u povijesti utrka nevjerojatnijih priča, kakvu je ‘napisao’ William Archibald Scott Brown, nezaboravni vozač trkaćih automobila Lister…

Majka mu je u trudnoći oboljela od rubeole, koja je teško oštetila fetus. Po rođenju 13. svibnja 1927., u škotskom gradu Paisley, činilo se da Archie Scott Brown nikada moći hodati, no operacije i vježbe donekle su pomogle. Desna ruka ostala mu je gotovo neupotrebljiva, a zbog bolesti je izrastao samo do 1,52 m.

Kako bi mu olakšao kretanje, otac je za njega napravio mali automobil, a vožnjom se navukao na svijet utrkivanja i od 1951. počeo nastupati. U sljedećih osam godina ostvarit će čak 71 pobjedu, od čega 15 u međunarodnoj konkurenciji.

Većinu njih u utrkama sportskih automobila, vozeći automobile koje je konstruirao Brian Lister, s motorima Jaguar, koje je i učinio glasovitima. Nastupio je i na jednoj utrci Svjetskog prvenstva Formule 1, VN Velike Britanije 1956. U kvalifikacijama je bio sjajan deseti, najbrži od vozača tima Connaught Engineering, ispred mnogih slavnih imena.

U utrci je odustao zbog kvara na mjenjaču, dok mu na VN Italije nisu dozvolili nastup zbog nedostatka potrebne licence, koju pak zbog svojih hendikepa nije mogao dobiti. Archie Scott Brown je poginuo 19. svibnja 1958. u utrci sportskih automobila na belgijskoj stazi Spa-Francorchamps, vozeći, dakako, Lister.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo