NA DANAŠNJI DAN

Attilio Bettega, talijanski vozač relija i zvijezda Grupe B, rođen 19. veljače 1953.

Attilio Bettega je od 1978. do 1985. nastupao u svjetskom prvenstvu u reliju, timovima Fiat i Lancia, smatrali su ga jednim od najtalentiranijih talijanskih vozača, šest se puta penjao na podij…

Attilio Bettega, rođen 19. veljače 1953. u talijanskom gradu Trento, jedan je od onih vozača koji su ostavili razmjerno dubok trag u automobilskom sportu, premda niti jednom nije pobijedio. Od 1978. do 1985., neosporno bio je dio relijaške elite, osvajao beskompromisnim stilom, talentom, ali je zbog loše, ‘nekalkulantske’ strategije ostao bez pobjede: izlijetanja, odustajanja, kvarovi…

Smatrali su ga jednim od najtalentiranijih talijanskih vozača, šest se puta penjao na podij, no niti jednom nije pobijedio, premda je to deset puta trebao. Karijera mu je, nažalost, prekinuta tragično. Sletio je s ceste 2. svibnja 1985. na četvrtom brzincu Relija Korzika .

Njegova je Lancia 037 žestoko udarila u stablo vozačkom stranom. Attilio Bettega, nažalost, nije mogao preživjeti, dok suvozač Maurizio Perissinot nije bio ni ozlijeđen. Nakon smrti je u rodnom mjestu Molveno, u provinciji Trento, glavna ulica nazvana po njemu.

Nesreća u kojoj je poginuo Attilio Bettega izazvala je velike rasprave o sigurnosti automobila Grupe B, koja će biti zabranjena nakon što su poginuli Henri Toivonen i Sergio Cresta, također na Korzici, također u reli-bolidu Lancia Delta S4.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo