121. OBLJETNICA

August Horch 14. studenoga 1899. osnovao svoju prvu tvrtku

Horch je u sklopu koncerna Auto Union bio zadužen za prestižni segment, automobile namijenjene imućnoj, ali i sportski nastrojenoj klijenteli…

U rangu s premium modelima Maybach i Mercedes-Benz, automobili Horch bili su i ostali najcjenjeniji predratni klasici njemačke proizvodnje, a posebno su bili omiljeni nacističkim glavešinama.

Nakon rata u Zapadnoj Njemačkoj napravljen je samo jedan Horch za čelnika koncerna Auto Union, poznati nerestaurirani automobil koji je desetljećima stajao u teksaškoj preriji i dostojanstveno trunuo.

U DDR-u je pak Horch obnovljen modelom P240, za kojeg je pokrenuta serijska proizvodnja, no kasnije je ime marke preimenovano u Sachsenring, da bi bilo ugašeno kad su, iz nikad objašnjenih razloga, sovjetske vlasti zabranile izvoz tog automobila u druge zemlje Istočnog bloka.

U nekadašnjim pogonima tvrtke Horch nastavio se proizvoditi program Trabant, a ime je, čini se, ugaslo zauvijek, premda se svojedobno nagađalo da bi njime Audi mogao odgovoriti na Mercedesovo oživljavanje brenda Maybach.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin