NA DANAŠNJI DAN

August Horch 25. kolovoza 1910. službeno registrirao brend Audi

Advertisements

Na hrvatskom tvrtka Horch nazvala bi se ‘Slušaj’, a latinski je to glasilo ‘Audi’. Ime se svima svidjelo i tvrtka Audi Automobilwerke GmbH osnovana je 16. srpnja 1909.

August Horch (1868. – 1951.) jedan je od velikih pionira njemačke, ali i europske automobilske industrije. Nakon rada u brodogradnji zaposlio ga je Carl Benz te se zaljubio u novo prijevozno sredstvo, automobil. Već je krajem 19. stoljeća osnovao vlastitu tvrtku, a prvi je Horch automobil proizveden 1901.

Nakon nesuglasica s poslovnim partnerima osam godina kasnije otjeran je iz tvrtke, koja se zapravo zvala A. Horch & Co. te je u istom gradu (Zwickau u Saskoj, kamo je proizvodnja premještena 1904.) osnovao Horch Automobil-Werke GmbH i faktički nastavio prodavati automobile pod vlastitim imenom.

To se nimalo nije svidjelo Horchovim bivšim poslovnim partnerima, koji su digli tužbu i dobili parnicu, pa je on sudski izgubio pravo proizvodnje automobila pod vlastitim imenom i morao je smisliti novo ime za novu tvrtku.

Sastao se s poslovnim suradnicima, braćom Fikentscher, kako bi smislili ime. Ondje je bio i sin Franza Fikentschera, koji je učio latinski za školu i u jednom trenutku predložio da prevedu prezime Horch na latinski.

Na hrvatskom bi se tvrtka Horch nazvala Slušaj, a latinski je to glasilo Audi. Ime se svima svidjelo i tvrtka Audi Automobilwerke GmbH je službeno registrirana 16. srpnja 1909. Kako bi dodatno zaštitio novi brend, poučen negativnim iskustvom, 25. kolovoza 1910. službeno je registrirao ime i logo Audi.

Autor